B8-vitamin: A kiegyensúlyozott közérzet működtetője

B8-vitamin - A kiegyensúlyozott közérzet működtetője

B8-vitamin, más néven Kolin a B-vitaminok csoportjába tartozik, vízben oldódó anyag. A zsírok és a koleszterin hasznosulását segíti elő, továbbá méregtelenít is. Védelmi funkciót tölt be, ennek előnye a vérkeringés szabályos működése. Idős korban nélkülözhetetlen a szerepe, hisz az emlékezőtehetségért felelős. Korral előrehaladva fontos a napi pótlása.

A B8-vitamin a bélrendszeren keresztül szívódik fel a vérbe, és ott fejti ki áldásos, sokoldalú hatását. Megfelelő mennyiségben, a szervezet kiegyensúlyozott működéséről beszélhetünk, akkor nincsenek panaszok. Az általános közérzet fokozatosan romlik, ha kevesebb van a B8-vitaminból, mint amennyi szükséges lenne. A frontérzékenység is rovására írható, ezért érdemes helyes étrenddel megtámogatni a szervezet B8-, illetve egyéb vitaminkészletét. A tapasztalatok szerint a kolin nyugtató hatással rendelkezik, ezért ideggyengeség esetén kimondottan javasolt.

B8-vitamin hiánya esetén az artériák és a máj zsírosodása, illetve fejfájás figyelhető meg. Vérkeringési- és koncentrációs problémák léphetnek fel, ez pedig komoly betegségek kialakulásának kockázatát jelentheti. Súlyosabb esetben Altzeimer-kór is felütheti a fejét. Amennyiben kevés a természetes úton bevitt B8-vitaminforrás, az orvos által, receptre felírt mennyiségben, különböző kiszerelésben megvásárolható. A gyógyszertárak kínálata óriási a vitaminkészítményeket illetően, így mindenki megtalálja a maga számára ideális terméket.

A B8-vitamin a szervezet biokémiai folyamataiban részt vesz: a koleszterin lerakódását akadályozza, ami fő feladatainak egyike. Gyógyszerek alkalmazása esetén a fölösleges, salakanyagokat összegyűjti és távozásra kényszeríti a szervezetből. A méregtelenítő funkciójának köszönhető az egészségvédelemben betöltött fontos szerepe.

A kutatások szerint B8-vitaminnal megelőzhetőek a káros folyamatok, és az agyműködés is intenzívebb. A teljesítmény kolin rendszeres szedésével növelhető, ami szellemi munka végzésénél fontos lehet. Diákoknak és irodai munkát végző személyeknek javasolt a B8-vitamin pótlása táplálékkal vagy vitaminkomplexum formájában. A patikákban kapható multivitamin tabletták is megfelelőek a szükséges mennyiség biztosítására.

Az édesszájúak örülhetnek, mivel a nagy kakaótartalmú csokoládé bőséges B8-vitaminforrás, ahogy a tejtermékek is. A tojássárgája, a sörélesztő, a búzacsíra, a szója, a káposztafélék és egyéb zöldségek tartalmazzák még, ahogy egyes húsok (szárnyasok) és az olajos magvak. 3-4 mg a napi szükséglet, melynek egy részét a szervezet maga is előállítja. Pótlása a kolin szint drasztikus csökkenése esetén elengedhetetlen.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!