Biztonságos-e a mogyoró fogyasztása a terhesség alatt?

Zárjuk le egyszer s mindenkorra azt az örökké tartó vitát, hogy szabad-e, vagy sem, mogyorót enni a terhesség alatt, és vajon a mogyoró csökkenti, vagy növeli a gyerek esélyeit arra, hogy dió- és mogyoróallergia kínozza egész életében.

A legnagyobb egészségügyi akadémiák, és élelmiszer ügynökségek szerint rendben van, ha az anyuka terhesség alatt kis mértékben mogyorót fogyaszt. Számos tanulmány keretén belül viszont találtak kapcsolatot a terhesség alatti mogyorófogyasztás és a gyerekkori allergia között.

Biztonságos a mogyoró fogyasztása a terhesség alatt

Például 2010-ben a szakújságok egy olyan tanulmányról számoltak be ahol kimutatták, hogy a gyerekek tesztje pozitív lett a mogyoró elleni antitest gyártásra, ha az anyjuk mogyorót fogyasztott a terhesség alatt (ez indirekt jele lehet a lehetséges mogyoróallergiának).

Ez a tanulmány viszont nem feltétlenül megbízható, hiszen inkább az anya emlékezetére bízták azt a kérdést, hogy mennyi mogyorót evett, ahelyett, hogy pontosan kiszámolták volna azt. Valamint olyan gyerekeket vizsgáltak, akikre már amúgy is gyanakodni lehetett, hogy tojás, vagy tejallergiásak, és nem közvetlenül a mogyoróallergiát vizsgálták.

Más tanulmányok következtében viszont épp az ellenkezőjére jutottak: ha az anyukák terhesség alatt mogyorót fogyasztanak, az megvédi az újszülöttet az allergiáktól. Az ilyen szituációkban a legokosabb dolog összevetni a legtöbb lehetséges tanulmányt ebben a témában, és úgy megkeresni a legerősebb bizonyítékot.

Szerencsére ezt valaki már megtette. 2008-ban az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémián rengeteg tanulmányt néztek át, és arra a következtetésre jutottak, hogy a mogyoró elkerülése terhesség alatt semmilyen mértékben nem csökkenti a gyerek allergiára való hajlamát.

Ez viszont még mindig nem azt jelenti, hogy a mogyoró fogyasztása teljesen biztonságos a kismamákra nézve, hiszen konkrét bizonyítékot még nem találtak erre a kérdésre, viszont addig mindenféleképpen megállja a helyét, amíg valaki bebizonyítja az ellenkezőjét, amire nagyon kicsi az esély.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!