Fogyasszunk A-vitamint szemünk egészségéért

Fogyasszunk A-vitamint szemünk egészségéért

Az orvosi szaklapokon kívül a bulvársajtó is gyakran foglalkozik az A-vitamin szerepével. Egészségünk egyik őreként nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, ezért fontos a tápanyaggal történő, megfelelő mennyiségű bevitele. Több állati belsőség (máj, szív, vese) és a piros-, illetve zöld zöldség-gyümölcs tartalmazza bőségesen, így választani lehet az étrend kialakításánál, hogy melyeket iktatjuk be a menübe.

Az A-vitamin retinol megnevezését kevesebben ismerik, jobbára orvosi szakzsargonként használatos. A zsírban oldódó vitaminok közé tartozva felelős az optimális látásért. Hiányából fakadóan alakulhat ki farkasvakságnak nevezett gyengelátás, ami a sötétben való tájékozódást nehezíti. Ha az étkezési szokások rendben vannak, akkor nem fenyeget A-vitamin megvonásából származó betegségek kialakulása, mely zömmel a fejlődő országokban tapasztalható, sokszor kis gyerekeknél. Az alultápláltságból fakadó rendellenesség tünete, hogy a csontok, a bőr és a fogak nem úgy fejlődnek, mint kellene.

Az A-vitamin provitamin formájában, mint például karotin is előfordul a természetben. A sokat emlegetett sárgarépa az, melynek rendszeres fogyasztásával csökkenthetőek egyes szembetegségek. Felelős a jó látásért, de hatással van a légutak nyálkahártyájának állapotáért is. Nem bizonyított ugyan, de mint antioxidáns a rákbetegségek megelőzésében is segíthet, ezért érdemes retinolban gazdag étkezést folytatni.

Az A-vitamin pótlására a gyógyszertárakban kaphatóak készítmények közül ajánlott választani. Előfordul, hogy egyszerre több vitaminra van szükség, ekkor érdemes kérni a multivitamin tablettákat. Különböző kiszerelések közül választhat a fogyasztó: egészben lenyelhető, vízben oldható tabletták állnak a rendelkezésére.

Retinol pótlása során fontos figyelni az adagolás helyességére, nehogy a szükségesnél több kerüljön be a szervezetbe. A túladagolás tünete lehet a bőrviszketés, pirosodás, légzési nehézség és gyengébb látás. A szakemberek szerint érdemesebb az A-vitamint természetes, karotin formájában, táplálék útján bevinni, mivel így kisebb a dózisok tévesztésének esélye. Napi egy sárgarépával már sokat lehet tenni az egészségért, melynek megőrzéséhez mindenkinek egyénileg kell hozzájárulnia.

Különösen gyermekek esetében lényeges a gondos szülői odafigyelés, hisz a kicsik fejlődésben lévő szervezete még látványosan igényel minden vitamint. Az A-vitamin megtalálható a sárgadinnyében, a tejtermékekben, a sütőtökben, a parajban, a tojásban, a paprikában és sárgabarackban is. Könnyen hozzáférhető tápanyagról van szó, melyből nyáron érdemes feltöltekezni. A hiányából fakadó problémákat könnyebb megelőzni, mint utólag kezelni, ezért kifizetődőbb sok zöldség-gyümölcs rendszeres fogyasztásával elejét venni a betegségek kialakulásának.

 

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!