C-vitamin – fontos a mindennapi bevitel!

Egészségünk őreként ismerik sokan a C-vitamint, mely nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Fontos a kiegyensúlyozott működéshez, hiánya ugyanis számos betegség kialakulásáért felelős. Szent-györgyi Albert 1928 fedezte fel az addig ismeretlen vegyületet, melyet sikerrel vont ki paprikából.

A felfedezésről akkor még nem sejtették, mekkora jelentőséggel bír, csak a későbbi évek során derült ki, hogy az aszkorbinsavnak is nevezett vitamin jótékony hatása sokkal tágabban értelmezhető.

A C-vitamin fogyasztása

C-vitamin fogyasztása minden nap ajánlott, ma már tudjuk. Legfőképpen zöldség és gyümölcsök formájában. A 20. század előtt sokan éppen azért betegedtek meg, mert az egyoldalú, kevés zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó táplálkozás miatt szervezetük nem jutott megfelelő mennyiségű vitaminhoz.

Az aszkorbinsav jelenlétének kimutatása vezetett el a felismeréshez, hogy egyes zöldségfélék kimondottan nagy mennyiségben tartalmazzák, ezért javasolt rendszeres fogyasztásuk.

A paprika, káposzta mellett a bogyós- és citrus gyümölcsök ajánlottak a főétkezések során, mivel magas a C-vitamintartalmuk. Megfázások panaszok esetén a csipkebogyó teából érdemes sokat meginni, mivel sietteti a gyógyulási folyamatot.

Mire jó a C-vitamin?

A C-vitamin hamar bekerült a köztudatba és ma már mindenki tudja, hogy fontos részét képezi egészségünknek. Arról azonban kevesebbet hallani, hogy egyes rákbetegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik, ami növeli népszerűségét.

A szakemberek szerint érdemes természetes C-vitaminnal biztosítani a napi szükségletet, de ha kevésnek bizonyul, akkor a patikai változattal kiegészíthető. Mivel az aszkorbinsav gyorsan kiürül a szervezetből, lényeges odafigyelni, hogy naponta meglegyen a megfelelő C-vitaminmennyiség. Akár táplálék, akár tabletták formájában, de az egészség szempontjából nélkülözhetetlen.

Gyerekek esetében különösen körültekintőnek kell lenni, mivel fejlődésben lévő szervezetekről van szó. Számukra ajánlható az ízesített C-vitamin, ami igencsak közkedvelt nemcsak a kicsik, de minden édesszájú körében.

A C-vitamin szedése

A C-vitamin szedésénél kortól függően határozza meg az orvos a napi dózist. Az orvostudomány képviselői 3-15 ezer mg-nyi mennyiséget ajánlanak naponta; az adag személyenként változó, kórtörténete ismeretében állapítja meg a doktor, hogy a páciensnek pontosan mennyi C-vitaminra van szüksége, s figyelembe veszi más vitaminok, esetleg gyógyszerek alkalmazását is.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!