B9-vitamin: A belső szerveknek létfontosságú a folsav

B9-vitamin - A belső szerveknek létfontosságú a folsav

B9-vitamin a B-vitaminok népes családjába tartozik, vízben oldódó vitamin. Mint ilyen, gyorsan kiürül a szervezetből, ezért pótlása napi rendszerességgel szükséges. Részt vesz a sejtek anyagcseréjében, megakadályozza a hajhullást és a kedélyállapotot befolyásolja. Az idegrendszerre gyakorolt pozitív hatását tekintve a folsavnak is nevezett B9-vitamin igencsak fontos az emberi szervezet, különösen a gyerekek és a kismamák számára.

A B9-vitamin sokoldalú tevékenysége bizonyított. A testi funkciók kiegyensúlyozottsága érdekében lényeges, hogy mindig elegendő mennyiség legyen belőle. Hiánya zavart kelt a májban és idegi eredetű problémákat produkál. Többek között szorongás, idegesség, nyugtalanság, azaz depresszióra jellemző tünetek jelentkezhetnek a folsav folyamatos csökkenésénél. A kritikus – 25 µg alatti – szint elérése esetén súlyosabb panaszok is jelentkezhetnek, melyek komoly betegségek kialakulásához vezethetnek.

A B9-vitamin aktív szerepet vállal a vérképzésben, jó hatással van a vérkeringésre. Csökkenti a szív- és érrendszeri panaszokat, rendben tartja a gyomor- és bélműködést, valamint felel az agyi funkciókért is. Ha elegendő a folsav, a belső szervek működése is kielégítő. Összeköttetésben áll a májjal; ott tárolódva hasznosul normál esetben. Gyógyszerek szedése a felszívódásban akadályozzák, ezért fontos odafigyelni vitamintartalékokra. Szükség esetén, orvossal megbeszélve, kiegészíthető az étrend vitaminkúrával.

Várandós kismamáknak és csecsemőknek elengedhetetlenül fontos a folsav jelenléte, mivel az idegrendszer- és a gerincvelő fejlődéséért felelős. A B9-vitamin jelenléte dönti el, hogy a magzatfejlődés hogyan alakul, hiánya súlyos rendellenességeket eredményezhet. A kismamáknak nem hiába javasolják a nőgyógyászok magzatvédő készítmények szedését, mivel ezek a komplexumok tartalmaznak minden szükséges vitamint és nyomelemet.

A B9-vitamin felnőtteknél 200 µg, gyermekeknél 25-200 µg. Nagyobb fizikai és szellemi megterhelés esetén az ajánlott mennyiség kétszerese szedhető. A dózisról minden esetben szakember döntsön! A gyógyszertárakban kapható B-vitaminok többnyire kombi változatban kaphatók, legnépszerűbbek a vízben oldható pezsgőtabletták. Gyermekek számára barátságos kiszerelésben kaphatók, eltérő hatóanyaggal.

A folsav felszívódását a dohányzás és egyéb káros szenvedély jelentősen csökkenti. Nagy odafigyelést és felelősségtudatot igényel a helyes étrend kialakítása; sokszor életbevágó, hogy a B9-vitamin megfelelő mennyiségben legyen a szervezetben. Főleg túlzottan igénybe vett szervi működések esetén lényeges szempont a B-vitaminok aránya. Az agyondolgoztatott máj és vese számára létfontosságú a folsav, ezért javasolt a zöldségben, rostokban gazdag napi ötszöri étkezés. A só és cukor csökkentéséve biztosítható a vitaminok hasznosulása.

A B9-vitamin természetes forrásainak számítanak a zöldségek közül a hüvelyesek (bab, borsó, lencse), valamint a zöld saláta- és káposztafélék. A dietetikusok szerint érdemes természetes, nyers formában fogyasztani friss zöldségeket. Főzéssel értékes tápanyagok távoznak ugyanis az élelmiszerből, ezért kevesebb vitamin hasznosul. Évszaktól függően választhatunk idényzöldséget- és gyümölcsöt, melyek rendszeres fogyasztása pozitív hatással van az egészségre. A hal az egyik legjobb vitaminforrás, felhasználása rendszeresen ajánlott. Nemcsak a B9-, de a D-, E-vitaminok pótlására is javasolt. B9-vitaminforrásnak számít még a tojássárgája, spárga, szójabab, brokkoli, ahogy egyes húsfélék is. Előnyt élveznek a szárnyasok, valamint a máj. Helyes táplálkozás mellett nem kell tartani vitaminhiány kialakulásától; mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek változatos, tápanyagban gazdag étrend kialakítása ajánlott!

 

 

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!