B7-vitaminnal az egészséges bőrért

B7-vitaminnal az egészséges bőrért

B7-vitamin, közismertebb nevén Biotin, vízben oldódó vitaminok családjába tartozik. Mivel rendszeresen kiürül a szervezetből, pótlása létfontosságú.

A szervezet optimális működése szempontjából nélkülözhetetlen anyagról van szó, mely részt vesz a szénhidrát-anyagcsere folyamatokban, és hatással van az emésztőrendszer működésére. Mivel a bélrendszer is kitermeli, elegendő, ha odafigyelünk a helyes táplálkozásra, ezzel elősegítve a B7-vitamin folyamatos képződését.

A B7-vitamin hiányának első tünetei között említhető a fáradtság. A kimerültség többnyire mindig vitaminhiányt jelent, ezért érdemes utánanézni, tavasz fáradtság-e, amit érzünk vagy valami más. Az idegesség és kedélyállapot változása szintén a B7-vitamin szint csökkenésének tünete lehet, ahogy a túlzottan száraz bőr is. Először az ajkakon vehető észre bőrkiszáradás, majd a hajhullás és erős korpásodás rontja az általános közérzetet. Ha fokozódnak a panaszok, mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Egyszerű rutinvizsgálattal kideríthető, hogy mi áll a probléma hátterében. Gyakran egy vitaminkúra helyreállítja az egészséges egyensúlyt a testben, ezért multivitamin készítményeket szedése javasolt általános vitaminhiány esetén.

A B7-vitamint a bőr-, a haj- és a köröm természetes ápolójának is mondják, mivel védelmezve a kórokozóktól őket, a szépségápolásban aktívan részt vesz. A kozmetikai cégek figyelembe veszik e tulajdonságát, és termékeik gyártásánál alkalmazzák. A külső és belső szépség könnyedén elérhető megfelelő mennyiségű biotinnal, ezért kell törekednünk egészséges életmódra. Napi rendszerességgel szedhető a B7-vitamin; kortól függően orvos írja elő a szükséges dózist. Ha a bioton termelődése a belekben zavart mutat, egyértelmű, hogy pótlása javasolt. A kérdés, hogy kinek mekkora adagra van szüksége belőle naponta?

A B7-vitaminból felnőttek esetében 50-100 µg ajánlott; egészségi állapottól függően növelhető a mennyiség. Mivel fontos szerepet tölt be a szénhidrátok felépítésében és a vércukorszint stabilizálásában, érthető, hogy gondoskodni kell a biotin szinten tartásáról. Helyes étrenddel befolyásolható a B7-vitamin képzése, mivel a bélrendszerben termelődik egészséges bélflóra esetén. A bélflóra egészsége pedig függ a biotintól, vagyis a két sejtanyagnak kölcsönösen szüksége van egymásra. A legtöbb élelmiszer tartalmazza, így nem jelent nehézséget B7-vitamin beszerzése. Változatos étrenddel biztosítható a tápérték; zöldségekben, tojás sárgájában, szójában, hüvelyesekben nagy mennyiségben megtalálható. Túladagolása jelen ismereteink szerint nem lehetséges, mivel vízben oldódó vitaminról van szó.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!