B6-vitamin az immunrendszer erősítésére

B6-vitamin az immunrendszer erősítéséreA B6-vitamin vízben oldódó vitamin, rendszerint a B2-vitaminnal együtt hasznosul. A növényi rostokban megtalálható változatát piridoxinnak, két foszforhoz kapcsolódó formáját pedig piridoxálnak, illetve piridoxaminnak nevezzük. Sokoldalúsága bizonyított, így nem kétséges, hogy az emberi test számára nélkülözhetetlen anyagról van szó. Fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, ennek függvényében nő vagy csökken az egyes kórokozókkal szembeni ellenálló képesség.

B6-vitamin hiánya

A B6-vitamin hiányának első tünetei között említhetők a rendszerint zsír- és fehérje rossz anyagcseréjéből fakadó fokozott ingerültség, a stressz és a depressziós hangulat. A fáradékonyság is jelezheti piridoxin hiányát, ahogy az izomgyengeség és koncentrációs zavar is. A keringési problémák egyértelműen B6-vitamin szint csökkenésére utalnak, amit jobb megelőzni, mint utóbb kezelni. A kar- és lábzsibbadás szintén tünet lehet, ezért fontos odafigyelni a testjelzésekre. A panaszok többsége megszüntethető vitaminpótlással. A B6-vitamin természetes úton vagy vitaminkészítmények formájában vihető be a szervezetbe.

A piridoxin fő feladatainak egyike a nátrium és a kálium szint egyensúlyban tartása, ami az ideg- és izomrendszer helyes működésével van összefüggésben. Az emésztőrendszer zavarai rendszerint megszüntethetők B6-vitamin szedésével. Nem árt tudni, hogy a sejtek fejlődését, épségét nagymértékben befolyásolja, továbbá segíti a vörösvérsejtek és a hemoglobin termelését is.

Gyermekkorban, de a menopauzát követő időszakban nagy szükség van piridoxinra, mivel a folsavval és a B12-vitaminnal együttműködve alapvető szerepe van a csontok védelmében. Ha nincs elegendő B6-vitamin a sejtekben, akkor csontritkulás – oszteoporózis – alakul ki. Sokoldalú viselkedésével nélkülözhetetlenné tette magát; aktívan részt vesz az emberi szervezet biokémiai folyamataiban. A táplálkozásnak minden nap tartalmaznia kell a B6-vitamin valamelyik formáját, legjobb, ha helyes étrenddel biztosítjuk a napi bevitelt. Máj, szójabab, búzacsíra, hal, banán, spenót és avokádó azok a természetes források, melyek könnyen hozzáférhetővé teszik a piridoxint.

B6-vitamin források

A B6-vitamin gyorsan kiürül a szervezetből, ezért gyakorlatilag mindenki igényli rendszeres szedését valamilyen változatban. A természetes tápanyagok közül az élesztő és a gabonafélék tartalmazzák bőségesen, de más élelmiszerekben is megtalálható. Az enzimképződésben is résztvevő B6-vitamin tejtermékekben, tojásban és egyes zöldségekben szintén megtalálható, ami megkönnyíti bevitelét az emberi testbe.

Bizonyos gyógyszerek alkalmazásával jelentősen csökken a test B6-vitamin tartaléka, pótlása szükséges. A fogamzásgátló készítmények kimondottan ártalmasak a B6-vitamin hasznosulása szempontjából, ez pedig súlyos következményekkel járhat, pláne, ha korábban már volt precedens vitaminhiányra. A szakemberek nem véletlenül hívják fel a figyelmet a pirodoxin jelentőségére, mivel bizonyítottan hatással van a glükóz vérben való működésére. Az idegsejtek ellátását biztosítja, ennek köszönhető, hogy valaki egészséges-e vagy sem. A statisztika adatai aggasztó hírről számolnak be: a modern életvitel termékeként egyre többen szenvednek piridoxin hiányától. A helytelen, egyoldalú táplálkozás eredménye a hipoglikémia kialakulása, mely kedvetlenséggel, állandó fáradtsággal és ideggyöngeséggel jár.

Mindenki szükségletei szerint fogyassza a megfelelő mennyiséget, melynek megállapításáról az orvos gondoskodik. Míg a korábbi előírások szerint 3-5 mg volt a felnőttek napi adagja, a tudomány jelenlegi ajánlása eléri az 50 mg-t is. Minden esetben ki kell kérni a kezelőorvos vagy gyógyszerész véleményét a túladagolás elkerülése érdekében. Nem szabad elfelejteni, hogy életkörülményektől függően más-más mennyiségre van szüksége a férfiaknak, a nőknek és a gyerekeknek.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!