B5-vitamin: a pantonénsav

B5-vitamin a pantonénsav

B5-vitamin vízben oldódó vitamin, melynek nélkülözhetetlen a szerepe a sebgyógyulásban, de jelentősen csökkenti az antibiotikumok káros hatását. A B5-vitamin másik megnevezése, a pantonénsav; előtagja görög eredetű, előfordulási helyére utal. A természetben széles körben megtalálható, ami megkönnyíti rendszeres bevitelét a szervezetbe. A koenzim-A nevű enzim alkotóeleme, az anyagcsere folyamatokban játszik fontos szerepet. A fáradtság leküzdésében segít, ezért szüksége van rá mindenkinek, aki aktív tevékenységet folytat.

Munkavégzéstől függően szükséges a B-vitamin adagolása. A nagyobb erőkifejtéssel több vitamin távozik a szervezetből, a pótlás rendkívül lényeges az emberi test optimális működése, zavarainak elkerülése szempontjából. Szénhidrát-, fehérje- és zsír anyagcseréjénél tölt be funkciót, hiánya megmutatkozik az idegrendszer fejlődésénél.

A bőr állapotán is látszik, mi a helyzet a B5-vitamin szint terén. A kutatások szerint a mesterséges úton előállított élelmiszerek megvonják a szervezettől a pantonénsavat, ezért kerülni kell a túlzottan tartós, finomított termékeket. Minél több szintetikus vegyület kerül be a testbe, annál nagyobb az esély B5-vitamin fokozott csökkenésére.

A B5-vitamin a koleszterin és a hemoglobin szintézisében közreműködik, és nagymértékben felelős a gyógyszerek szervezetből történő kiürüléséért. A vesék munkáját segíti.

Mint más vitaminok esetében, helyes táplálkozással a B5-vitamin is szinten tartható. Természetes forrásaink közé tartozik az élesztő, a teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerek, egyes húsfélék. Változatos étrend biztosíthatja a pantonénsav egyensúlyát, nem szabad egyoldalúan táplálkozni! Csak kimondottan hús, vagy gabonafélék folyamatos fogyasztása egy idő után vitaminmegvonás tüneteit produkálja.

Gyermekek számára a napi B5-vitamin szükséglet 1,7-3 mg között mozog, a felnőttek esetében ez az érték megduplázódik. Nőknél 4-10 mg, férfiaknál pedig 4-5 mg az ajánlott mennyiség. Mindig az adott tevékenység és állapot dönti el a dózist, ezért ajánlott orvossal megbeszélni a szedni kívánt készítmény adagolását. Betegség esetén változhat a mérték, a tünetek és panaszok figyelembevételével az orvos az adott helyzetnek megfelelően jár el és javasolja a gyógyszerszedést.

Az újabb kutatások szerint napi 50 mg bevitele is elfogadható lenne, mivel a megváltozott életkörülmények indokolják a mértékek módosítását a vitaminbevitelek terén. A félreértések elkerülése végett érdemes a kezelőorvossal vagy gyógyszerésszel megvitatni, mennyire van szükség a napi B5-vitamin szükséglet biztosításához.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!