B4-vitamin hatása az emberi szervezetre

B4-vitamin hatása az emberi szervezetre

A B4-vitamin vízben oldódó, fontos vitamin, melynek létfontosságú feladatai vannak. A szervezet optimális működése szempontjából lényeges, mennyi van belőle. Megfelelő mennyiség esetén a test nem produkál betegségre utaló tüneteket, ezért észre sem venni, hogy létezik. Pedig életbevágó szerepe van a magzati fejlődésnél, ahogy az idegrendszer normális alakulására is kihat.

Általában kevés a természetes úton bevitt B4-vitamin adag, pótlása gyakran szükséges, kiváltképp egyes energiaveszteséggel járó élethelyzetekben. Sportoláskor, fokozott megterheléskor kétszer-háromszor nagyobb mennyiséget igényel a szervezet, 100 µg többszörösét. Amennyiben egészségesen táplálkozik valaki, kisebb a valószínűsége működési zavarok fellépésének, de még így is előfordulhat avitaminózis. Karfiol, bab, olajos magvak, gabonafélék, szója, saláta, brokkoli, lencse, spárga és a tojás azok a természetes vitaminforrások, melyek sok B-vitamint, így B4-t is tartalmaznak. A húsok között a szárnyasok előnyt élveznek; a baromfiállatok májában több értékes vitamin- és nyomelem található.

A folsavnak is nevezett B4-vitamin részt vesz a biokémiai folyamatokban, hiánya esetén a következő panaszok jelentkezhetnek: fejfájás, száraz bőr, idegesség, nyelvpirosság. Emésztési problémák is felléphetnek, ezért nem árt figyelni a test jelzéseit. Súlyosabb esetben megnőhet a vörösvértestek száma, ami komoly betegség kialakulásához vezethet. Gyerekeknél fejlődési rendellenesség léphet fel nem elegendő folsavnál, nem véletlen, hogy a várandós kismamáknak orvos javasolja megfelelő vitaminkészítmények szedését.

Túlzott folsav bevitelnél alvászavarral kell számolni, ami az idegrendszerre is kihat. Alvásmegvonásával kimerültség jelentkezik a test minden táján, melynek beláthatatlanok a következményei. Étvágytalanság tovább gyöngítheti a szervezetet, mely vitamintartalékait így elveszíti. Gyomor- és bélpanaszok léphetnek fel, ez pedig már betegségek kialakulásának kockázatát jelenti.

A gyógyszertárakban érdeklődjön a multivitamin-, vagy kimondottan B-vitamin készítmények felől, szükség szerint fogja a patikus javasolni az adott vitamin szedését tápanyag kiegészítésre. A betegtájékoztatót ajánlott figyelmesen elolvasni, melyben minden esetben részletesen fel vannak tüntetve az esetleges mellékhatások. Betegség esetén a kezelőorvos javaslatával egyetértőleg kell megvenni a szükséges gyógyszert vagy vitamint, a megfelelő mennyiségben, így elkerülhető mind az avitaminózis, mint a túladagolás.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!