B3-vitamin: A Niacin jótékony hatásai

B3-vitamin - A Niacin jótékony hatásai

A B3-vitamin vízben oldódó anyag, melyet a szervezet maga is elő tud állítani B1-, B2- és B6-vitaminok jelenléte mellett. A máj segíti elő a niacinnak is nevezett vegyület termelését, melynek egy része a beleken keresztül szívódik fel. A fölösleg a vesék közreműködésével távozik, így pótlása szükséges. Majdnem minden alapvető élelmiszerben megtalálható, ennek köszönhetően könnyűszerrel biztosítható a szükséges mennyiség.

A B3-vitamin közismert elnevezése a nikotinsav, melyet sokan a dohányzással hoznak összefüggésbe. Tény, hogy 1867-ben a dohánylevél kapcsán bukkantak rá az értékes anyagra, ezt követően kutatták az emberi szervezetben. A nikotinsav és a nikotinsav-amid két összetartozó vegyület, nélkülözhetetlen az élő test számára, és a triptofán nevű aminosavból állítódik elő a májban.

A B3-vitamin fontosságát sokan a C-vitaminéhoz hasonlítják. Hatással van sejtek működésére, gyógyító funkciója van. Részt vesz a sejtek energiatermelésében, amivel a jó erőnlétet biztosítja. Az egyetlen vitamin, melynek hiánya hormonzavarokat idéz elő, ugyanis befolyásolja a nemi hormonok aktivitását. Szedése nem javasolt hormonkezelés alatt álló személyeknek, fennállhat a túladagolás veszélye. Felnőtt emberek számára 15-20 mg niacin szükséges, figyelembe kell venni az életkörülményeket. Más a szükséglete egy várandós kismamának, egy aktív sportolónak és megint más egy irodában dolgozó embernek. Míg az utóbbi esetben a 15-18 mg elegendő, fokozott energiafelhasználásnál a duplája szükséges. Helyes táplálkozással biztosítható a B3-vitamin szinten tartása.

A tapasztalatok szerint a niacin-hiány az alábbi tünetekben nyilvánul meg: fáradékonyság, álmatlanság, bőrirritáció, étvágytalanság, általános gyengeség. Van, hogy csak a panaszok szaporodásával derül ki, mi okozza a problémát. Cukorbetegeknek fokozott óvatosság ajánlott B3-vitamin szedésénél, mivel befolyásolja a glükóz felszívódását. Túlzott cukorbevitel akadályozhatja a niacon hatásának érvényesülését.

Helyes étrend bevezetésével javítható a közérzet és megszüntethető a test működési zavara. Diétás étkezéssel lehet hozzájárulni az egészség helyreállításához. Szárnyasok, halak, olajos magvak, zöldségek, és egyes egzotikus gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazzák a B3-vitamint, ezért javasolt a változatos étkezés. Rendkívül fontos a mértékletesség; nem szabad elfelejteni, hogy a vitaminkúra úgy hat, ha a páciens betartja az orvosi utasításokat.  Az egészség megőrzése érdekében ajánlott a rendszeres mozgás, torna, így megelőzhetőek egyes betegségek. Tevékenységtől függően lehet nikotinsavat szedni, erről minden esetben a kezelőorvos véleményét érdemes kikérni.

Fogyókúra esetében különösen fontos az odafigyelés, mivel táplálékmegvonással a szervezet veszít vitaminértékéből. Körültekintően kell eljárni a diéták alkalmazásánál, hogy mindig arányos legyen a vitaminok mértéke a fogyasztott tápanyaggal. Orvosi kontrollal kivédhető, hogy vitaminhiányos állapot lépjen fel.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!