B2-vitamin szerepe a sejtműködésben

B2-vitamin szerepe a sejtműködésben

A B2-vitamin az egyik legfontosabb vízben oldódó vitamin, nélkülözhetetlen a biokémiai folyamatoknál. Minden sejtmozgás során aktivizálódik és befolyásolja az sejtlélegzést és a szénhidrát-anyagcserét. A fehérje felhasználást biztosító folyamatoknál jelentős a hatása, ezért fontos, hogy a riboflavinnak is nevezett vitaminból mindig elegendő mennyiség legyen a szervezetben. Korosztálytól függően lehetne megállapítani a B2-vitamin szükségletet, ehhez azonban nem árt tudni, hányadán állunk az egészségünkkel.

A B2-vitamin szinte mindenütt jelen van a testben, felelős számtalan biokémiai reakcióért. Hiányában komoly működési zavarok léphetnek fel, súlyos betegségeket előidézve. Szédülés, száj- és szemszárazság, piros nyelv, fényérzékenység, alvászavar, sőt depresszió jelentkezhet, ha a szervezetben nincs elegendő riboflavin. Riasztó statisztikai adatok számolnak be arról, hogy minden második-harmadik embernél diagnosztizálható hiánya, ezért érdemes rendszeresen szűrővizsgálatokra elmenni. Sokszor idősebb korban derül ki folyamatos B2-vitamin megvonásnál, hogy a kellemetlen tüneteket, mi okozza.

A B2-vitamin felvehető táplálék útján, de tabletták formájában is szedhető. Az egészséges életmód a garancia arra, hogy a szervezet elegendő vitamintartalékkal rendelkezik egy esetleges betegség kialakulásakor. Ajánlatos rendszeresen fogyasztani tejtermékeket, tojást és gabonaféléket. A tejtermékek nyersen, hevítés nélkül tartalmazzák a riboflavint, ezért főleg a kefír, tejföl, joghurt jöhet szóba, mint B2-vitaminforrás. A hüvelyesek, a máj, egyes halak, olajos magvak közül lehet válogatni, szintén természetes állapotukban érdemes az étrendben iktatni.

A tapasztalat azt mutatja, hogy helyes étkezési szokások kialakítása mellett nem fenyeget riboflavin-hiány. Egyéni szükségletektől függően megtalálhatóak különböző – húsipari és vegán – élelmiszerekben. A vegetáriánusok számára adottak a szójatermékek; a szójavaj megfelelő mennyiségű B2-vitamint biztosít. Normál étrend követésénél szem előtt kell tartani a mértéket; hús, zöldség, kenyérféleség váltakozva szerepeljen az asztalon.

Bár a B-vitaminokra nem jellemző a túladagolás, kivételt képez a B2-vitamin, melynek sokszorosát beszedve, egészségügyi panaszok léphetnek fel.  Időseknek nem ajánlják, mint kiegészítő vitaminkúrát, kivéve, ha orvos írja fel receptre. Férfiaknak 1,8 mg, nőknek 1,4 mg az optimális B2-vitamin adag. Várandós kismamáknak nagyobb mennyiség ajánlott, mivel szervezetük igényli a folyamatos gondoskodást vitaminokból. Pótlásukra speciális készítmények javasoltak, melyek szedésével kapcsolatosan orvossal szükséges konzultálni.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!