B12-vitamin: hiánya veszélyes lehet az emberi szervezetre

A B12-vitamin az egyik legfontosabb vízben oldódó vitamin, melynek pótlásáról mindenkinek gondoskodnia kell. Az emberek 90%-nak B12-vitaminból, más néven kobalaminból van a legkisebb tartaléka, ezért pótlása elengedhetetlen.

Mivel azonban csak az állati eredetű termékek tartalmazzák, nagyrészt táplálkozásfüggő a B12-vitamin bevitt mennyisége. Az emberi szervezet nem képes a kobalamin előállítására, ezért külső források után kell nézni.

A B12-vitamin, vagyis a kobalamin a szervezet anyagcsere folyamataiban vesz részt; a zsír-, a szénhidrát-, és fehérje anyagcseréjéért felelős. Szorosan együttműködik más vitaminokkal; serkenti vagy csökkenti a C-, az A- és D-vitaminok hatását mennyiségtől függően. A B-vitaminok közül a B12-vitamin igényli folyamatos jelenlétét, mivel csak így tud hasznosulni.

A testszövetek, izmok fejlődésére szintén befolyása van, ami jelentőségét emeli. Egyedülálló módon tartalmaz ásványi elemet, a kobaltion, hasznosulását segíti. A beleken keresztül szívódik fel, ezért nem mindegy, milyen gyakran és mit eszünk.

A B12-vitamin milyen ételben található meg?

A B12-vitamin megtalálható számos élelmiszerben, de ezek nagy része állati eredetűek. A húsfélék, a belsőségek mellett a tejtermékek (tej, joghurt sajt, vaj) és a tojás számít elsőrendű kobalamin forrásnak. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb ember rendszertelenül fogyasztja a fenti tápanyagokat, ezért alakul ki náluk B12-vitaminhiány. A helytelen étkezés az alapja számos idegrendszeri eredetű betegségnek, mint például a depressziónak vagy súlyosabb esetben a szklerózis multiplexnek.

A hosszú távon folytatott egészségtelen életmód következménye, hogy az idegek védelem nélkül maradva megsérülnek és tüneteket produkálnak. Az agyműködésre hat a B12-vitamin, ami a szellemi tevékenységet, így a mindennapi munkavégzést befolyásolja. Az irodai dolgozóknak, de az iskolásoknak is fontos, hogy a vitaminkészletek ne merüljenek ki, hanem szinten maradva biztosítsák a test zavartalan működését. 3-100 µg-nyi mennyiség szedhető életkortól és egészségi állapottól függően.

Várandósok és vérszegénységben szenvedőknek terápiás céllal adható kúraszerűen nagyobb dózis. Minden esetben a kezelőorvos dönt a mennyiségről.

A B12-vitamin hiánya számos egészségügyi problémát okozhat

A B12-vitamin hiányából számos egészségügyi probléma adódhat, melyek orvoslása sokszor nehéz és költséges. Alapvetően mindenki küzd vitaminhiánnyal, de nem mindegy, milyen mértékben. A B12-vitamin és a metionin a felelős elsősorban az idegrendszer helyes működéséért, így hiánya súlyos idegkárosodáshoz vezethet. A folsavmolekulákat beépülését segíti elő a kolin nevezetű idegsejtbe, védelmet alakítva ki a stresszhelyzetekben.

Napjaink „idegtépő” rohanása indokolja, hogy odafigyeljünk a vitaminpótlásra. Ma már sokfajta készítmény kapható a gyógyszertárakban, melyek tabletta vagy injekció formájában beadhatók. A panaszok megelőzése érdekében fontos odafigyelni a helyes táplálkozásra, mivel megelőzni egyszerűbb a B12-vitaminhiányt, mint kezelni.

Aki hajlamos az ingerlékenységre és változó a kedélyállapota, mindenképpen változtasson szokásain, mivel csak helyes életmóddal szüntethetők meg a vitaminhiányból eredő idegei tünetek.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!