B10-vitamin szerepe és forrásai

B10-vitamin szerepe és forrásai

A B10-vitamin, azaz a para-amino-benzoesav, röviden PABA vízben oldódó vitamin. Bár közvetlenül nem tartozik a létfontosságú tápanyagok közé, szerepe van a bélflóra kiegyensúlyozott működésében. A bélbaktériumokon keresztül fejti ki jótékony hatását, így védi ki az emésztőrendszer zavarait. A B10-vitamin szedésével serkenthető a hajnövekedés, ezért – különösen a férfiaknak – érdemes odafigyelni a PABA szintre szervezetükben. A bőrre is hat, külsőleg alkalmazva a női testápolók alkotóeleme.

A B10-vitamin fontos a vérképződésben; mind a felnőttek, mind a gyerekek számára ajánlott rendszeres szedése a vashiány elkerülése végett. Mivel elősegíti a vas felszívódását, fontos, hogy elegendő B10-vitamin álljon a biokémiai folyamatok rendelkezésére. A vérszegénység tipikus tünete a PABA-hiánynak, ahogy a hajhullás során is felmerülhet a gyanú, hogy a vitaminkészletek kimerültek. Korai őszülés következhet be és ekcéma alakulhat ki, de szokványos panasz az indokolatlan fáradtság is.

A B10-vitamin megtalálható a legtöbb élelmiszerben; zöldségek, saláták és tejtermékek tartalmazzák. A gomba kiemelt helyen szerepel, mint PABA-forrás, de a gabonafélék is ajánlottak. A belsőség közül a máj és a vese javasolt, ahogy az élesztő is megfelelő erre a célra. Ha a természetes táplálék útján nem biztosítható a szükséges B10-vitamin mennyiség, akkor a patikában kérhető multivitamin készítmény formájában.

A B10-vitaminból naponta 10-50 mg ajánlott életkörülményektől függően. A dohányzás, az alkoholfogyasztás és a folyamatos stressz ronthatja a PABA hasznosulását és nagyobb dózisra van szükség. Egyes gyógyszereknél is előfordul, hogy akadályozzák a B10-vitamin felszívódását. Az optimális hatáshoz szükség van a B12-vitaminra is, ahogy az A-, és az E-vitamin is hozzájárul a pozitív hatáskifejtéshez. Nem szabad elfelejteni, hogy a B-vitaminok mindegyikére jellemző az együttműködés más vitaminokkal, ezért megfelelőek a multivitamin – kombi – készítmények, melyek minden fontos tápanyagot tartalmaznak. Felnőttek napi adagja 35-50 mg-is megütheti, amennyiben fizikai tevékenységet végez az illető. Más dózis érvényes a szellemi munkát végzőkre, az idősekre, és gyermekre; ez utóbbi korosztály jóval kevesebbet igényel.

B10-vitamin külsőleg történő mértéktelen alkalmazása allergiás reakciót is kiválthat, ami a bőrirritáció- vagy légzési nehézség formájában jelentkezhet. Krémek használata során, túlérzékenység esetén fordulhat elő, ha nem a megfelelő mennyiségben kerül a testfelületre.

Fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés, hogy kivédhetőek legyenek a szövődmények, melyek gyógyszerekkel történő együttes szedés esetén alakulhatnak ki. Semmilyen vitamint nem szabad mértéktelenül fogyasztani, mivel veszélyes lehet előzetes kórisme nélkül. A kezelőorvos ismerve a beteg kórtörténetét, fogja javasolni a megfelelő készítményt. A B10-vitamin bár nem létfontosságú, az egészségvédelem szempontjából mégis hasznos vitamin, melynek megvan a maga szerepe a testi-lelki harmónia megőrzése érdekében.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!