A vegán életmód híres képviselői

Napjainkban egyre nagyobb teret hódít a vegán mozgalom, filozófia és életmód, egyre több követőt és képviselőt magáénak tudva. Gyökerei visszanyúlnak egészen a 19. század első feléig, amikor eleinte csak a „vegetáriánus” kifejezést használták azokra, akik nem ettek húst, „szigorú vegetáriánusnak” számított az, aki a hús mellett a halat, a tojást és a tejtermékeket is kerülte. Ma már az utóbbiakat nevezzük vegánoknak.

A vegán életmódnak több ágazata van, attól függően, hogy milyen indíttatásból válik valaki azzá. Vannak akik csupán étrendjüket igazítják ehhez az életmódhoz, tehát nem esznek semmilyen állati eredetű terméket; vannak, akik a vegán filozófiát étrendjükön kívül is gyakorolják mindennapi életükben. És vannak olyanok is, akik környezet- és állatvédelmi okokból, mások pedig vallási indíttatásból folytatják ezt az életmódot. A vegán filozófia célja alapvetően az állatok kizsákmányolása elleni felhívás.

Szakértők szerint a veganizmus egészséges is mindamellett, hogy nemes cél érdekében történő lemondásokkal jár. Állítólag minden életszakaszban bátran folytatható, hiszen ha változatosan állítjuk össze étrendünket, akkor a szervezet megkap minden számára szükséges tápanyagot a legkülönfélébb zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből és magvakból.

Veganizmus Hollywoodban

Számos olyan sztár van, aki vegán életmódot folytat, példát mutatva ezzel követőiknek. Ezáltal megóvják saját egészségüket, környezetüket, a Föld állatait és kifejezik véleményüket az ellenük elkövetett erőszakkal kapcsolatban. Lássuk, melyek ezek a sztárok.

  • A Dr. Csontból ismert színésznő, Emily Deschanel már húsz éve a veganizmus egyik képviselője, amiért 2012-ben díjat is nyert.
  • A színész-énekes Jared Leto gyerekkora óta folytatott vegetáriánus életmódot, pár évvel ezelőtt azonban áttért a vegán életmódra.
  • Miley Cyrus-t állatokhoz fűződő szoros kapcsolata vezette rá arra, hogy áttérjen a vegán életmódra.
  • Richard Gere egyike azoknak, akik vallási indíttatásból követik ezt az életmódot, hiszen elkötelezett buddhista.
  • Az állattenyésztésben is jártas tetoválóművész Kat von D is elkötelezett vegán.
  • Stevie Wonder énekes még dalszöveget is írt a veganizmusról.
  • Alicia Silverstone színésznő vegán blogot vezet és vegán szakácskönyve is van.
  • Moby amerikai énekes harminc éve vegán és amellett, hogy saját életmódjának választotta ezt a filozófiát, folyamatosan támogatja a vegán mozgalmakat és állatvédő szervezeteket.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!