Triglicerid csökkentése a megfelelő étrenddel

A vérzsírok egyik fajtája a triglicerid. Amennyiben a triglicerid szint a megengedettnél magasabb, növeli az esélyét az érelzáródás veszélyének. Igen súlyos és akár életveszélyes betegségeket is okozhat.

Bővebben a trigliceridről

Az emberi szervezetben megtalálható vérzsíroknak fontos szerepük van. A koleszterin és a triglicerid is rendkívül lényeges vérzsír. Viszont fontos, hogy a megfelelő szinten tartsuk őket, máskülönben nagy veszélyt jelenthetnek egészségünkre. A trigliceridek a vérzsírok közül a legegyszerűbbek. Egy részük szervezetünkben alakul ki, a többit pedig táplálékkal visszük be. A szervezet energiaellátásáért felelős elsősorban. A megemésztett zsírok trigliceridekké alakulnak. Amennyiben a megengedettnél nagyobb mennyiségben van jelen a szervezetben, komoly szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki. A megfelelő étrenddel csökkenthetjük a káros triglicerid szintet.

Triglicerid csökkentő étrend

Amennyiben csökkenteni szeretnénk a triglicerid szintet fontos, hogy néhány alap szabályhoz tartsuk magunkat. Először is vegyük figyelembe, hogy nem szabad az egészséges étrendtől túl gyakran eltérni. A megfelelő vérzsír szint táplálkozásunktól függ. Fontos tény, hogy testtömegünket tartsuk normális határok között. Igyekezzünk megnövelni a testmozgással töltött időnket. Elmehetünk futni, úszni de még a séta is megfelelő mozgásforma, amennyiben gyorsabb tempóban tesszük azt. Az alkoholfogyasztást mindenképp zárjuk ki életünkből, mivel emeli a triglicerid szintjét. Főzésnél csökkentsük a konyhasó fogyasztását (napi 3 grammra). Igyekezzünk a tiltott élelmiszereket kerülni. Ezen a listán szerepel a magas zsírtartalmú tej, vaj, tojás sárgája, fehérkenyér, zsíros húsok, burgonya és egyes gyümölcsök is. A gyümölcsök közül kerüljük a füge, datolya, szőlő és a banán túlzott fogyasztását.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!