Néhány fontos tény a B12 vitamin hiányáról a szervezetre nézve

A B12-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, amire a szervezetnek szüksége van a mindennapokban. Ennek hiánya idegrendszeri zavarokat és veszélyes vérszegénységet eredményezhet.

Azok az emberek, akik nem esznek állati eredetű ételeket, feltétlenül pótolniuk kell a B12-vitamint, mivel ez csak a húsban, a tojásban és a tejben lelhetők fel.

A B12-vitamin hiánya vérszegénységet okozhat

Ha az ember elmulasztja ennek a szervezetbe való bevitelét, akkor a vérszegénység lesz az első és legsúlyosabb betegség, amivel számolnia kell. Ez nem csak akkor fejlődhet ki, ha nem visszük be a szervezetbe a megfelelő mennyiséget, hanem abban az esetben is, ha a szervezet képtelen lesz feldolgozni azt.

A vérszegénység miatt állandó jelleggel jelentkeznek az olyan kellemetlen tünetek, mint a szédülés, fejfájás, fáradékonyság és a bőr sápadt színe. Súlyosabb esetekben az egyensúly megtartásának képtelensége is felléphet, mint gondot okozó faktor.

Ha efféle problémákat észlel magán az ember, akkor mindenképpen fel kell keresnie egy specialistát, aki ki tudja vizsgálni és ellátni hasznos tanácsokkal.

A hasonló kivizsgálásokat az úgynevezett Schilling-teszt segítségével végzik. A folyamat úgy történik, hogy a betegekkel egy B12 vitaminból készült italt itatnak, majd a következő 24 órában folyamatos megfigyelés alatt tartják.

Ha ez idő alatt a vitamin több mint 10%-a kiürül a szervezetből, akkor a páciens egészséges, ha viszont annál kevesebb, akkor az súlyos B12-vitamin hiányában létrejött vérszegénységre utal.

Ezek a vizsgálatok csak akkor mutatnak reális képet, ha a páciens nem evett előtte. Semmilyen mellékhatása nincs, úgyhogy senkinek nem kell attól tartania, hogy legyengül majd tőle és nem tudja elvégezni napi teendőit.

Mindenképp érdemes elvégeztetni ezt a tesztet abban az esetben, ha az ember a vérszegénységhez hasonló jeleket tapasztal magán, mert a legtöbb ilyen probléma okozója a B12 vitamin hiánya.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!