Nagyobb az autizmus kockázata, ha a várandós anya cukorbeteg vagy túlsúlyos

A terhes nők, akik cukorbetegek és túlsúlyosak is egyben, nagyobb eséllyel adnak életet olyan gyereknek, aki autistaként fog világra jönni. Ezt kutatások bizonyítják, amelyekben azt is kimutatták, hogy e két állapot kombinációja megnégyszerezte az esélyt, hogy a gyerek autistaként születik.

A kutatók 2.700 anya-gyerek párost vizsgáltak, és rájöttek, hogy a két állapot külön-külön is megduplázza az autizmus esélyeit. Szerintük ez nem meglepetés, hiszen több tanulmány is kimutatta már, hogy a terhesség alatti meghízásnak és cukorbetegségnek erős hatása lehet a magzat fejlődésére, és a gyerek hosszú távú anyagcseréjére.

Nagyobb az autizmus kockázata, ha a várandós anya cukorbeteg vagy túlsúlyos

Mára már azt is bebizonyították, hogy a terhesség alatti elhízás vagy a cukorbetegség nemcsak a gyerek anyagcseréjére van hatással, hanem a hosszú távú idegi fejlődésére is. A tanulmány nem bizonyítja, hogy az elhízás és cukorbetegség biztosan autizmushoz vezet, csak annyit, hogy a kettő valamilyen szinten kapcsolatban áll egymással.

Amerikában az autista gyerekek száma 1960 óta az egekbe szökött, úgy, ahogy a nők elhízása és cukorbetegsége is, mára 68 amerikai gyerekből 1 autista. A kutatók szerint még több vizsgálatot kell végezni ahhoz, hogy kimutassák, hogy ez a két állapot valóban autizmushoz vezet e, vagy sem.

Nem hibáztatják az anyákat, hiszen az elhízás nem feltétlenül az egyén hibája, inkább társadalmi probléma. Remélik, hogy a további kutatások pozitív eredményeket hoznak majd, és hogy fel tudják ezzel hívni a figyelmet arra, hogy az egészséges testsúly fenntartása különösen fontos a terhesség alatt, az anya és a gyerek szempontjából is egyaránt.

Így azt tanácsoljuk, terhesség alatt kerüljön el minden olyan ételt, ami elhízáshoz vezethet, figyeljen oda az étel bevitel mennyiségére és a rendszeres mozgásra, hogy egészséges babát hozzon a világra!

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!