Motivációs tippek a testmozgáshoz

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a testmozgás egészséges. Jót tesz szervezetünknek, felfrissít, energikusabbak és boldogabbak leszünk tőle. Ezt az érzést mindenki szereti, azonban azt már kevésbé, amikor el kell kezdeni a munka nehéz részét, a mozgást. Főleg ha senki sem kötelez rá.

Mivel mindenki másképp működik és másképp gondolkodik, más az értékrend és a cél, ezért motivációink is sokfélék lehetnek. Van, akinek az segít, ha barátokkal együtt megy futni vagy edzeni, vagy egy edző csoporthoz tartozik, ahol az edző és a társak bíztatása a legnagyobb hajtóerő. Van, aki egyedül szeret edzeni és zenét hallgat közben, vagy hangos könyvet – így ahhoz, hogy megtudja mi a sztori vége, másnap folytatnia kell az edzést is. Lássunk pár motivációs tippet, ami segíthet a magunk elé kitűzött cél elérésében.

Hogyan motiválhatjuk magunkat?

  • Kezeljük lazán a kitűzött célt, vagyis haladjunk lépésről lépésre. Aki még nem edzett előzőleg, annak nem érdemes egyből egy olyan kemény edzéssel kezdenie, ami egy életre elveszi a kedvét a mozgástól. Kezdjünk kisebb mértékkel, lassabb tempóban, majd fokozatosan növeljük azt.
  • Jegyzeteljünk minden edzés után. Egyrészt minden alkalommal lejegyezhetjük mennyit teljesítettünk, másrészt azt is leírhajuk, milyen érzéssel töltött ez el.
  • Találjuk meg az izgalmat a kiválasztott edzés-formában. Nem kell ehhez feltétlenül edzőterembe járni vagy különleges edző gépekre gondolni. Sőt, még szigorú értelemben vett tornára vagy edzésre sem. Van, akinek a rendszeres futás jön be, van aki jógázni szeret és van, aki biciklizni. Legyen szó sétáról, táncról, túrázásról vagy kemény testedzésről, a lényeg, hogy élvezzük.
  • Ne a kifogásokat keressük, hanem a megoldásokat. Ha munka után túl fáradtak vagyunk az edzéshez, állítsuk be ébresztőnket egy korábbi időpontra, és menjünk el reggel. Így eleve energikusan és felfrissülve indulhat a napunk.
  • Kössünk kompromisszumot magunkkal. Tegyük fel, hogy nem akarunk lemondani a finom ételek sokaságáról, de cserébe rendszeresen megmozgatjuk magunkat. Így megteremtjük az egyensúlyt.
  • Sokaknak segít, ha látják maguk körül elérni kívánt céljaikat és motivációkat. Írjuk le ezeket szines cetlikre és ragasszuk fel mindenhová, ahol gyakran szemünk elé kerülhetnek: tükrök, képernyők, ajtófélfák.
  • Jutalmazzuk meg magunkat!

Ép testben ép lélek!

És talán a legfontosabb motiváció, ha folyamatosan emlékeztetjük magunkat arra, hogy miért kezdtük el egyáltalán a mozgást: legyen az fogyás, jó kondíció vagy akár unaloműzés, minden esetben kihívást jelent, amit ha teljesítünk, nem csupán testünk erősödik, hanem lelkünk is. Nő az önbizalmunk, kevesebb lesz a felgyülemlett stressz, kitisztul a fejünk és kitartóbbak leszünk. Tehát mozgásra fel!

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!