Miért van szükségünk vitaminokra?

1912 óta ismerjük a vitamin megnevezést. Kazimierz Funk lengyel kutató bizonyos biokémiai csoportokat látott el ezzel a névvel, mely hamar közismertté vált. Egymás után fedezték fel az egyes vitaminokat, melyek fontosak láncszemei a szervezet működésének.

Ahogy rájöttek nélkülözhetetlenségükre, világosabbá vált, hogy néhány betegség pont a vitaminhiány következtében alakul ki. Nem mindegy, mennyi vitamint tartalmaz az emberi test, mert nélkülözve a szükséges mennyiséget, panaszok léphetnek fel.

Hogyan biztosítsuk szervezetünk vitaminszükségletét

Vitaminokra mindenkinek szüksége van. A táplálék útján szervezetbe juttatott vitamin azonban nem mindig elegendő, előfordul, hogy pótlására van szükség. Ilyen esetekben szükséges a gyógyszertárakban kapható vitamintablettákat megvásárolni és előírás szerint szedni. Nemcsak felnőttek, de gyermekek számára is elérhetővé váltak kifejezetten kellemes ízű vitaminkészítmények, melyeket gyakran játékos formában készítenek el, szimpatikussá téve a legkisebbek számára is a pirulák lenyelését.

Ma már természetes, hogy a családi otthonokban a gyógyszeres szekrény az elsősegélyt jelentő gyógyszerek, kötszerek mellett helyet biztosít a különböző vitaminoknak is.

Vitaminok szedése és fontosságuk

Vitaminok szedésével csínján kell bánni, mivel nemcsak a hiányuk, de túladagolásuk is veszélyes lehet. Nem árt előzetesen kideríteni, hogy fennáll-e vitaminhiány lehetősége, amit csak orvosi segédlettel lehet megtenni.

Nagyon sok betegség hátterében húzódhat az elsődleges fontosságú C-vitamin szintnek a lecsökkenése, de a D-vitamin minimumra esésével is jelez a test, hogy tenni kell valamit. A téli időszak végén szokott megtörténni, hogy több tünet – fejfájás, gyakori megfázás – int egy esetleges vitaminhiányos állapotra, amire érdemes odafigyelni és kivizsgáltatni. Nem szabad félvállról venni a jelzéseket, mivel komoly következményei lehetnek.

Az A-vitamin mellett a B-vitamin az, amelyikről sokat lehet olvasni manapság. A B-vitamin gyakran a magnézium társaságában jelenik meg, mint táplálék kiegészítő szer. A tabletták szerepe, hogy a szervezet működésének zavarát helyre állítsák, és ismét jó legyen a közérzet.

A B-vitaminra nagy szükség van az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, ahogy a többi vitamin is fontos szerepet játszik egészségmegőrzésben. Csupán arra kell odafigyelni, hogy mindenből a megfelelő mennyiség legyen meg: se több, se kevesebb. Jó az elővigyázatosság, ahogy az is, ha zöldség-gyümölcs félékből sokat fogyasztunk és rendszeresen.

A napsütés előnyeiről szólva a D-vitamint emeljük ki, melyből a szabadban bőven feltöltekezhetünk a nyári időszakban. Nem véletlen, hogy a borús, párás időben az emberek többsége könnyebben betegszik meg. Ennek elkerülése érdekében ajánlott a rendszeres orvosi kontroll, mivel így mindig tudható, éppen hányadán is állunk az egészségünkkel.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!