Hogyan előzhető meg a vitaminok túladagolása?

Kétségtelen, hogy időkőzönként mindenkinek szüksége van vitaminpótlásra. Nemcsak azért, mert a téli időszakban megcsappannak szervezetünk vitaminkészletei, hanem mert rendszeresen optimális szinten kell tartani e szerves vegyületeket.

Ha fáradékonyak vagyunk, vagy erős fejfájás gyötör, elképzelhető, hogy valamely alapvető, antioxidánsként is működő vitamin hiányzik. Érdemes megfigyelni a tüneteket, melyek időben figyelmeztetnek a rendellenes működésre. Szédülés, bőrpír, idegesség is jelezheti a problémát, amit gyorsan szükséges orvosolni.

Szakember véleményét mindenképpen fontos kikérni vitaminok szedésénél, aki ismerve a páciens kórtörténetet, a megfelelő dózisban írja fel a szükséges táplálék kiegészítőket.

Míg az egyik oldalon, azok állnak, akik nem veszik komolyan a szervezet vitaminszükségletét, a másik oldalon a túladagolás hibájába esnek a mértéktelenül szedett vitaminokkal. Bár a legtöbb vitamin igencsak vonzó kiszerelésben kapható és ízre is kellemes, nem szabad elfelejteni, hogy szedésük, akárcsak a gyógyszereknek, káros is lehet. Egyszeri vagy kúraszerű alkalmazásuk során ajánlatos a kezelőorvossal konzultálni, hogy elkerülhető legyen a vitamin túladagolása.

Étkezéssel nagymértékben befolyásolható az egészség állapota, érdemes ott kezdeni a reformokat. Ha egészségesebben szeretne élni, akkor először is ajánlatos az étrenden változtatni! A menünek mindenképpen tartalmaznia kell vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag fogásokat!

Zöldség és gyümölcs

A zöldség és gyümölcs szerepét nem lehet eleget hangsúlyozni, rendszeres fogyasztásuk hozzájárul a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez. Az optimális táplálkozás ellenére is előfordulhat azonban, hogy szükség van bizonyos vitaminok pótlására. Stressz, betegség következtében ugyanis kiürülhet testünk vitaminkészlete. Pótlását arányosan kell megoldani, lehetőleg orvosi javallatra. Nem megfelelő dózis szedésével ugyanis növelhető egyéb betegségek kialakulásának kockázata.

Nem szabad elfelejteni, bizonyos vitaminok csak nyers táplálékként fogyasztva hasznosíthatók, erre odafigyelve kell kikalkulálni a napi szükséges vitaminmennyiséget. Gyermeknek kisebb, felnőtteknek nagyobb adagra van szükségük mind a C-, A-, D-, B-vitaminból; javasolt orvos, gyógyszerész tanácsának kikérése a megfelelő dózis megállapításához.

A tökéletes felszívódás érdekében a betegtájékoztató útmutatója siet a fogyasztó segítségére; nemcsak a várható pozitív hatást, de egyes betegségek esetén a kockázati tényezőket is felsorolja. Gyógyszerszedéskor fontos a körültekintő eljárás, mivel nem mindegy, hogy mit mivel és mikor veszünk be.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!