Hogy még egészségesebb legyél: A leveles zöldségek fogyasztása!

Ha megkérdeznek, hogy szerinted melyik a legegészségesebb zöldség, valószínűleg valamilyen zöld leveles fajtát fogsz mondani. Nagyon jó úton jársz, hiszen egyre több kutatási eredmény erősíti meg, hogy a világ legegészségesebb élelmiszerei a levélzöldségek.

Köztük találhatók azok, melyek a legnagyobb koncentrációban tartalmazzák a krónikus betegségek megelőzését szolgáló tápanyagokat.

A legegészségesebb zöld leveles zöldségek

Szinte mindegy, hogy melyiket választod, a lényeg, hogy minél többet egyél belőlük! De ha biztosra akarsz menni az alábbi zöldségekből falatozz, mert ezek a legegészségesebbek:
– vízitorma
– kínai káposzta
– mángold
cékla zöldje
– spenót
– cikória
– petrezselyem
– római saláta
– tarlórépa zöldje
– mustár zöldje
– endívia
– metélőhagyma
kelkáposzta
– pitypang zöldje

Minél többet adsz ezekből a zöldekből az ételeidhez, annál több tápanyagot biztosíthatsz szervezetednek. A következő tippek segítségével pedig még többet hozhatsz ki belőlük!

Egyél, amennyit csak bírsz – Ezt nem tudod túlzásba vinni!

A “mindent mértékkel” általános szabály, de a zöld leveles zöldségek ez alól biztos kivételt képeznek. A kutatások azt mutatják, hogy minél többet eszel belőlük, annál többet nyerhetsz velük. Nagyobb mennyiségben nagyobb hatást fejtenek ki, ezért érdemes minden étkezéshez tenni belőlük az asztalra.

Előfordulhat azonban, hogy valakinek olyan krónikus betegsége van, ami miatt egyes zöld leveles zöldségekről le kell mondania. Pl. krónikus vesekő esetén csak kevés mángoldot, petrezselymet és nyers spenótot szabad fogyasztani. Aki warfarin véralvadásgátlót szed, szintén kerülje azokat a zöldségeket, melyek magas K-vitamin tartalommal rendelkeznek.

Edd nyersen és főzve is!

A nyers zöld leveles zöldségek tartalmaznak egy bizonyos enzimet, ami elősegíti egy rákellenes összetevő képződését. Amikor a zöldségeket megfőzzük, ez az enzim lebomlik. Másrészt azonban egyes tápanyagoknál éppen a főzés növeli a koncentrációt.

Ezért sem a főzés, sem a zöldségek nyersen való fogyasztása nem jobb vagy rosszabb a másiknál. A táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy együnk mindennap nyersen és főve is zöld leveles zöldséget, akár egy azon étkezésen belül.

Csámcsogj rajtuk!

A zöld leveles zöldségek értékes enzimje a növényi sejtfal rombolásával szabadul fel. Minél tovább rágjuk a nyers zöldséget, annál többhöz juthatunk hozzá. Éppen amiatt, amiért a rágás annyira hasznos, a pürésítés is az.

Spenótból vagy petrezselyemből remek pesztót készíthetünk, hogy több tápanyagot nyerjünk ki a levélzöldségekből.

Ugyanezt a célt szolgálja a zöldséglé készítés is. Ezzel ugyan elveszítjük a zöldségek rosttartalmát, de ha többet csempészünk belőlük az ételeinkbe, akkor ezt a veszteséget könnyedén pótolhatjuk.

Használj egészséges zsírokat, hogy előhozd a zöldségek tápanyagtartalmát!

Bizonyos zsírban oldódó tápanyagok és antioxidánsok, pl. a karotinoidok nem bújnak elő addig, míg zsírral nem érintkeznek. Ha a leveles zöldségeket olajos magvakkal fogyasztod, maximálhatod a tápértéküket! Fogyaszd őket együtt salátában vagy készíts belőlük pesztót! A leveles zöldségekben lévő tápanyagok felszívódását a tojás is elősegíti.

Számítsd be őket a teljes fehérje fogyasztásodba!

Popeye nagyon jól tudta, hogy a spenóttól megnőnek az izmok. De abban tévedett, hogy a spenótnak ezt a hatását a vas adja. Sokkal inkább a protein, amiből egy csokornyi spenót 9 grammot tartalmaz.

Ez ugyan nem olyan mennyiség, mint amennyi a szárnyasban, a marhahúsban vagy a tengergyümölcseiben található, de több, mint amennyivel a tojás vagy egy pohár 2%-os zsírtartalmú tej rendelkezik. Vegetáriánusok és vegánok számára a zöld leveles zöldségek – főként a brokkoli, a kelkáposzta, a kelbimbó – kitűnő fehérje források.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!