Epekímélő étrend szabályai

Az epebetegség az epekövesség, epehólyag gyulladás és más epét érintő problémák gyűjtőneve. Ezen betegség gyógyításában az egyik legfontosabb szerepet az étrend megváltoztatása játsza. Megelőzhetők és enyhíthetők a panaszok, amennyiben betartjuk a javasolt diétát. Elmúlhatnak a rosszullétek és a kellemetlen epegörcsök.

Epegörcs általában a nem megfelelő, zsírosabb ételek elfogyasztása után következik be, ilyenkor összehúzódik az epehólyag. Az epehólyagban keletkezett kő nem halad tovább, míg nem történik egy intenzívebb összehúzódás. Ezt követően a kő átpréselődik az epeútba, mely a nyombélhez vezet. Ez az áthaladás rendkívül heves görcsrohamokat és erős fájdalmat okoz. Emellett jelentkezhet hányinger és hányás is.

Milyen ételt fogyasszunk, hogy tünetmentesek maradjunk?

Az epekímélő diéta első szabálya, hogy a nap folyamán többször, keveset együnk. Ez azért lényeges, mert a kisebb mennyiségű étel elfogyasztása nem terheli meg túlzottan az epét. Így kevesebb az esélye egy esetleges epekőroham kialakulásának. A bevitt táplálék mennyisége mellett ügyeljünk annak összetételére és energiatartalmára is. Ezzel meggátolható az újabb kövek kialakulása. A túl magas energia, a sok zsír, cukor bevitel, illetve a rostszegény étrend az egészségtelen táplálkozás fő jellemzője. Az epehólyagot leginkább a zsír ingerli összehúzódásra.
Táplálkozzunk zsírszegényen és egészségesen. Az epehólyag gyulladt vagy hegesedett falát ezzel kímélhetjük leginkább. Az ételek elkészítésénél lényegesen kevesebb olajat és zsírt használjunk. A zöldségek és különböző húsok elkészítésénél szintén ügyeljünk a legegészségesebb sütési vagy főzési módokra (pl. párolás és alufóliában való sütés). A túlzott cukorbevitel szintén komoly problémákhoz vezethet. Igaz a cukor nem okoz összehúzódásokat, viszont megváltoztatja az epe összetételét és az elhízás veszélyét is fenntartja. Amennyiben betartjuk az egészséges táplálkozás szabályait, akkor a szervezet elegendő cukorhoz juthat a zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek fogyasztásával.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!