Az ölelés hatása a testre és a lélekre

Egyeseknek az ölelés teljesen természetes velejárója az emberi kapcsolatoknak, interakcióknak, másoknak pedig természetellenes, kényelmetlen, zavarbaejtő. Természetesen ez függ a személyiségtől és a szocializációtól. Aki extrovertáltabb és úgy nőtt fel, hogy szülei és családtagjai ölelés, simogatás, érintés formájában mutatták ki szeretetüket és törődésüket, annak természetes, hogy ő is megöleli azokat, akiket szeret. Aki viszont visszahúzódóbb és még otthon sem megszokott az ölelkezés, annak bizony nehezére esik egy ölelést viszonozni. Pedig az ölelésnek elképesztő hatásai vannak, nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is.

Az ölelés hatása a lélekre

Egy öleléssel szeretetet, bizalmat, törődést, empátiát, közelséget fejezhetünk ki, ami bizony a másik személyben is kiválthatja ugyanezeket. Egy ölelés megnyugtat, képes elűzni a félelmet, biztonságérzetet kelt bennünk, még akkor is, ha jobb híján egy plüssmackót ölelünk meg. Elűzi a rosszkedvet, kellőképp lelassít és megerősíti a kapcsolatainkat. Sokszor nem is gondolnánk, hogy egy öleléssel fel tudjuk dobni valakinek az egész napját. Mosolyt csal az arcunkra, ami már önmagában jó hangulatjavító megoldás.

Az ölelés hatása a testre

Az ölelés összeköti a testet a lélekkel. Mint ahogy a tánc, a jóga, a meditáció, az ölelés is megerősíthet belső biztonságunkban és segít önmagunk megtalálásában. Ezen kívül abban is megnyilvánul ez a kapcsolat, hogy ölelés hatására oxitocin szabadul fel a szervezetünkben, amitől jobban érezzük magunkat mind fizikailag, mind lelkileg; csökken a félelemérzetünk és nő a bizalmunk a másik iránt. Ezen kívül az ölelés feloldja a stresszt, mivel ilyenkor csökken szervezetünk kortizolszintje – közismert nevén stresszhormon. Emiatt csökkenti a vérnyomást is és jó hatással van a szívműködésre is. Nemcsak, hogy „felmelegíti” szívünket, de optimalizálja is annak működését.

Az ölelés nem csupán gyerekkorban fontos, amikor is elősegíthetjük, hogy gyermekeinkből nyitott, kiegyensúlyozott, stresszmentes felnőttek legyenek, akik értik és érzik az ölelés gyógyító erejét, hanem időskorban is, amikor az emberek hajlamosak a depresszióra. Az ölelés csökkenti a depresszió kialakulásának esélyeit és megóv minket a magánytól. Ezért hát ne spóroljunk az ölelésekkel, hiszen csak nyerhetünk és nem kerül semmibe.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!