Az aszalt gyümölcsök jótékony hatásai

Az aszalt gyümölcsök annyiban különböznek a friss gyümölcsöktől, hogy kevesebb a víztartalmuk, azonban sok tápanyag sokkal nagyobb mennyiségben, koncentráltabb formában található meg bennük. Szóval ugyanolyan egészségesek, vagy talán még inkább, mint a friss gyümölcsök.

Gyógyszerek helyett aszalt gyümölcsök

Ha nem csupán édességhelyettesítő nassolásra szeretnénk az aszalt gyümölcsöket használni, hanem valamilyen egészségügyi probléma kezelésére, akkor szerencsénk van, hiszen a választék igen nagy és kedvező. A vashiányra például tökéletes az aszalt sárgabarack. A mazsola nagyon jó gyulladáscsökkentő, az aszalt vörösáfonya jó felfázás ellen, a szilva pedig mindenféle formában természetes hashajtó. A szárított datolya erősíti az immunrendszert és tisztítja a vért, a szárított füge serkenti az emésztést, méregtelenít és jó hatással van az emésztőrendszeri gyulladásos megbetegedésekre. Az aszalt banán pedig amellett, hogy nagyon ízletes, nagyon jó hangulatjavító hatással bír és a hasmenéses panaszokat is enyhíti.

Házi készítésű aszalt gyümölcsök

Ezek után nem véletlen, hogy az aszalt gyümölcsök ára a boltokban az egekbe szökik. Azonban ha mégis vásárolni szeretnénk, figyeljünk arra, hogy olyat vegyünk, ami nem tartalmaz tartósítószert, amit a gyümölcsök eredeti színének megőrzése miatt tesznek bele.

Épp ezért akár mi magunk is készíthetünk aszalt gyümölcsöket. Nincs más dolgunk, mint a kiválasztott egészséges gyümölcsöket megmosni és megszárítani. A nagyobbakat feldaraboljuk a számunkra ideális méretre, esetleg megpucoljuk és a magházat eltávolítjuk. Aszalni tudunk sütőben, kemencében, aszalógépen vagy akár a nyári napsütésben. Helyezzük egymás mellé szellősen a gyümölcsöket és eszköztől függően hagyjuk órákig vagy napokig fonnyadni őket egész addig, míg víztartalmuk 80%-át el nem veszítik. Ezt úgy ellenőrízhetjük, hogy megnyomkodjuk őket, és ha már nem jön belőlük lé, de még nem is száradtak ki teljesen, akkor befejezhetjük az aszalást. Ezután hűvös helyen, dobozban tárolva akár egy évig is megőrzik szavatosságukat.

Fogyasztani lehet őket akár magukban – hidegen vagy felmelegítve; müzlibe, salátákba keverve, mártások összetevőjeként, sütemények vagy húsételek töltelékeként, lekvár, esetleg kompót formájában. Gyümölcsízük és vitamintartalmuk minden formában megmarad.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!