A stressz káros hatásai

Napjaink egyik tömegbetegsége a stressz lett, mivel szinte mindenki küzd vele valamilyen formában. A legtöbben nem tulajdonítanak neki nagy figyelmet, hiszen a rohanó hétköznapok velejárójának tekintik. Azonban ha természetesnek vesszük, megszokjuk és hagyjuk elhatalmasodni, annak súlyos következményei lehetnek, szervezetünk legyengül és gyakorlatilag bármilyen betegséget könnyebben elkap.

A stressz fizikai tünetei

Mindamellett, hogy a stressz miatt szellemileg és lelkileg is elgyengülünk, hangulatunkra negatív hatással van és emiatt kapcsolatainkra is kihat, előbb-utóbb fizikai tünetei is lesznek, melyek akár súlyos betegségekhez is vezethetnek. Számos egészségügyi probléma pszichoszomatikus eredetű, azaz lelki eredetű, de fizikai megnyilvánulásai vannak. Ilyen a stresszből fakadó fejfájás, gyomorfájdalom, emésztési zavarok, hátfájás, alvászavarok. Ezen kívül az idegesség, türelmetlenség, koncentrációs zavarok és az ingerlékenység is sok esetben a stressz miatt van. Ezek mind figyelmeztető tünetek lehetnek, amelyeket ha figyelmen kívül hagyunk, akár szívinfarktus, agyvérzés, gyomorfekély, irritábilis bélszindróma vagy depresszió is kialakulhat a stressznek köszönhetően.

Stresszkezelő módszerek

Mindenkinek más a stressztűrő képessége. Van aki több lelki vagy fizikai terhet elbír, van aki kevesebbet. Annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt, sokat tehetünk, ha komolyan vesszük a stressz jelenlétét életünkben. Először is tudatosítani kell és meg kell állapítani a stressz forrását, ami számos dologból fakadhat: többnyire családi vagy munkahelyi körülmények. Meg kell próbálni csökkenteni a stresszt okozó tényezők számát, azonban sok esetben rajtunk kívülálló okok határozzák meg ezeket. Ebben az esetben azzal tudjuk ellensúlyozni a stresszes helyzeteket, hogy rendszeres testmozgást iktatunk be napi rutinunkba, ami lehet egy reggeli edzés, séta vagy valamilyen sport, ami segít kikapcsolódni és feltöltődni. Ezzel párhuzamosan vagy függetlenül tőle a különböző légzéstechnikák is segíthetnek a stressz kezelésében, hiszen tudjuk, hogy stresszes helyzetben gyorsul a pulzus és megnő a lélegzetvételek száma, kapkodva vesszük a levegőt, ami növeli a vérnyomást. A tudatos, nyugodt légzés csökkenti a stresszhormonok számát a szervezetben és helyreállítja a vérnyomást és a nyugodt lelkiállapotot.

Ezen kívül sokat segíthetnek az olyan relaxációs tevékenységek, mint a meditáció, jóga, egy masszázs vagy bármilyen személyes kedvenc sporttevékenység, amiben ki tudjuk engedni a negatív energiákat, el tudunk lazulni és ki tudunk kapcsolni.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!