5 tévhit a gluténról

Rengeteg tévhit kering a gluténnal kapcsolatban, amiket most fogunk leleplezni, friss kutatások, vagy csupán az emberek tapasztalatai alapján. Ezek a gluténnál kapcsolatos tévhitek pusztán tudatlanságból keringenek, viszont csak akkor léphet tovább, ha elfogadta ezeket a gluténnal kapcsolatos igazságokat.

Az első tévhit szerint a glutén csak a búzában, árpában, rozsban és zabban található. Ez nem igaz, hiszen a glutén nem az egyetlen fehérje, amelyet néhány gabonafajtában találunk, a glutén inkább egy egész fehérjecsaládra utal. Egy kutatás során nemrég kimutatták, hogy 400 újfajta glutén létezik.

5 tévhit a gluténről

A második tévhit szerint, ha ön glutén-érzékeny nyugodtan fogyaszthat teljes kiőrlésű helyettesítőket, mint a kukorica, vagy a rizs. Ez sem igaz, hiszen minden gabonában van valamilyen típusú glutén, és a kutatások szerint a kukorica sem veszélytelen a glutén-érzékenyek számára.

A harmadik mítosz szerint a tejtermékek fogyasztása egészséges, mivel azok glutén-mentesek. Ez sem igaz, hiszen ha ön glutén-érzékeny, a szervezete biztosan reagálni fog a tejre is.

A negyedik tévhit szerint, ha ön lisztérzékeny, akkor annyi glutént fogyaszthat, amennyit csak akar. Ez a tévhit is hamisnak bizonyult, hiszen a lisztérzékenység a glutén-érzékenység jéghegyének csúcsa.

Az ötödik tévhit abból áll, hogy a laborban végzett glutén tesztelések pontosak, ez viszont nincs így, hiszen nincsenek külön tesztek a glutén különféle típusaihoz. Amikor az orvosok vérből tesztelik a glutént, ők csak egyféle glutén típust képesek vizsgálni.

Ezek voltak tehát a gluténról szóló tévhitek, amelyeknek épp most volt az ideje, hogy leleplezésre kerüljenek.

 

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!