5 étel, amit jobb elkerülni lefekvés előtt

Miközben a kedvenc esti tv műsorát nézi, elkerülhetetlen az étel utáni vágy. Ez nem szégyen, hiszen mindannyian jártunk már úgy, hogy lefekvés előtt az evés járt az eszünkbe. Ilyenkor viszont okosnak kell lenni, mert ha rosszul választ, az könnyen elronthatja fizikumát vagy fitnesz tervét, ráadásul az egészségére is hatással lehet.

Az első ilyen étel az étcsokoládé, ami nagyszerű nassolni-való, de csak akkor, ha napközben fogyasztja. Ennek az az oka, hogy az étcsokoládé magas koffeintartalommal rendelkezik. Tanulmányok szerint az étcsokoládé teobromint is tartalmaz, ami növeli a pulzusszámot, és negatívan befolyásolja az alvás minőségét.

5 étel amit jobb elkerülni lefekvés előtt

A másik étel, ami gátolja az alvást, a feldolgozott gabonafélék (müzli, gabonapehely) lehet, ami kiváló választás például reggeliként, de semmiképp nem este. Ezek a gabonafélék tele vannak cukorral és ételízesítővel, ez pedig igencsak felemeli a vércukor szintet. A vércukorszint emelkedése azt jelenti, hogy a véráramba több glükóz kerül, mint amennyire a szervezetnek szüksége lenne, a maradék glükóz pedig zsírrá alakul. Ez különösen éjszaka probléma, amikor az anyagcsere csigalassúsággal funkcionál.

A kedvenc jégkrémünk esténkénti fogyasztása is problémás. A jégkrém magas zsírtartalmának köszönhetően nem tesz jót az emésztőrendszernek, hiszen arra kényszeríti, hogy gyorsan eméssze a zsírokat, így a test keményen dolgozik, a szervezet viszont nem pihen.

A perec rudak és minden hasonló jellegű étel sem tesznek jót, ha lefekvés előtt fogyasztjuk őket, hiszen fehér lisztből készül, ami magas glikémiás indexel, rendelkezik. Ez megint azt jelenti, hogy a szervezet gyors emésztésre kényszerül. A másik probléma a pereccel az, hogy a magas vércukorszint megzavarhatja az egészséges alvási szokásokat.

5 étel amit jobb elkerülni lefekvés előtt - perec rudak

A gyümölcs joghurt sem jó megoldás éjszakára, hiszen tele van tartósítószerekkel, és olyan gyümölcsökkel, amikben még több cukor van, mint a friss gyümölcsben.

Ha azt szeretnénk, hogy az éjszakánk nyugodt legyen és kipihenten ébredjünk reggel a fenti ételeket, élelmiszereket feltétlenül kerüljük el az esti nassolás során. Nem csak az alvásunk lesz kiegyensúlyozottabb, de a szervezetünket sem terheljük feleslegesen.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!