Gyermekláncfű – Pitypang (Taraxacum officinale)

GyermekláncfűA reménység gyógynövénye

A gyermekláncfű, más néven pitypang közismert évelő gyógynövény. Nemcsak a gyermekek, de a felnőttek is ismerik előnyös tulajdonságait. Felhasználása sokrétű; a gyógyszeripar minden részét felhasználja készítményeihez. Régiónként eltérő névvel illetik, ezek közül a kutyatej, a pimpó és a tyúkvirág a legismertebb névváltozatok.

A gyermekláncfű tulajdonságai

A gyermekláncfű kedveli a füves területeket; nagyobb, összefüggő virágmezőt képezve pompás látványt nyújt. Karógyökere jellegzetes; vaskos és erős, kiirtása nem egyszerű. Viszonylag szapora növény, földön fekvő fogas levelei igencsak hasadtak. A virágszár belseje üreges, ám szedéskor tejszerű váladék folyik ki belőle. A pitypang fészkes virágzata napsárga színű. A virágzás után áttetsző, világos szőrök maradnak a fészken, melyeket a szél könnyen reptet kiváló játéklehetőséget kínálva a gyermekek számára. Az egész világon elismert, mint epehajtó gyógyszer, hatóanyagainak (taraxasterol- és taraxerol triterpén, kaucsuk, poliszacharid) köszönhetően.

A gyermekláncfű tulajdonságai

A gyermekláncfű felhasználása

A gyermekláncfű felhasználásának módja többféle. Tea, saláta, de akár tabletta formájában is bevihetjük szervezetünkbe. Sebkezelésnél borogatást alkalmazhatunk a főzetéből készült kivonattal. Kora tavaszi megjelenésétől kezdve találkozhatunk vele a kertekben, ahol a gyerekek szívesen összeszedik és koszorút kötnek belőle. A virágzás előtt álló gyermekláncfű leveleit a néphagyomány szerint salátának vagy főzeléknek készítették el, ma már csak bizonyos tájegységekben, illetve Franciaországban figyelhető meg ez a szokás. Levelének és gyökerének gyógyhatása évszázadok óta ismert, leggyakrabban ezeket a növényrészeket használják fel betegségek gyógyítása. Érdekes, kicsit kesernyés íze miatt az ínyencek kedvenc eledele. Virágából mézszirup készíthető, ami kiválóan tárolható 1 évig is.

Pitypang tea

Teaként fogyasztva felhasználás előtt 1 nappal a 1 teáskanál pitypang gyökeret beáztatunk negyedliternyi hideg vízben, majd felforraljuk és alaposan leszűrjük. Az elkészített teamennyiséget lassan kortyolgatva étkezése előtt vagy után igyuk meg.

Mézszirup

Mézszirup készítésénél figyeljünk az arányok betartására!

Hozzávalók: 30 dkg pitypang virág, 1 citrom, 1 kg cukor és 8-10 dl víz. A virágokat, a citromot és a vizet 15 percig főzzük, majd leszűrjük. Kinyomkodjuk a virágszirmokból és a citromból az értékes tartalmat, majd hozzáadjuk a szűrt léhez a cukrot. 15 percig kis lángon főzzük. Befőttes üvegbe helyezzük, száraz dunsztba tesszük.

A gyermekláncfű gyógyhatása

A gyermekláncfű kiváló a máj, az epe és a vese méregtelenítésére, de ízületi bajok is kezelhetők vele. Laktupikrinnek nevezett fő hatóanyagát keserűanyagnak is nevezik. Rendkívül jó vitaminforrás; A-, D- és C-vitamint bőséggel tartalmazza, a B-vitaminnak csak bizonyos fajtáját. A vas, a magnézium, cink, mangán és szilícium szintén megtalálhatóak benne. A középkorban vizelethajtóként ismerték, de emellett emésztési panaszokra is használták. Hatásos reuma ellen. A hasnyálmirigy működését befolyásolhatja egyes szakemberek szerint. Frissen fogyasztva fejti ki legintenzívebben a hatását. Nincs ismert káros mellékhatása, ezért ihatják várandós kismamák is. Epegörcs esetén nem ajánlatos azonban fogyasztani, mielőbbi orvosi vizsgálat szükséges!

A gyermekláncfű szedése

A pitypang pollenje egyeseknél allergiás reakciók válthat ki, ezért vigyázni kell szedésénél, nehogy a virágpor nagy koncentrációban a légutakba jusson. Kora tavasztól késő nyári szedhető gyógynövényről van szó, melynek fiatal példányait érdemes begyűjteni. Az elvirágzott gyermekláncfű erősebb szárral és gyökérrel rendelkezik. A gyógynövény szakértők szerint a virágzó szárat 14 óra után-, a levelet pedig virágzás előtt ajánlatos szedni. A világ majdnem minden pontján fellelhető.

A gyermekláncfű szedése

A gyermekláncfű tárolása

A gyermekláncfű szedésének hónapja az április; ekkor gyűjthetőek be a friss virágok, gyökerek és a zsenge levelek. Tárolásra leginkább a gyökér alkalmas. A tároló helység lehetőleg szellős, száraz hely legyen. A kicsit sárgás gyökeret szikkadt állapotban kell kettévágni hosszában vagy apróra szeletelni. Télen teaként fogyasztható. Kifejezetten javasolható cukorbetegek részére.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!