A fokhagyma kiváló hatása az emberi szervezetre!

A fokhagyma egészségre gyakorolt pozitív hatásai már régóta közismertek, nem véletlen tehát, hogy a népgyógyászatban is gyakran használják. Bár elsősorban különleges aromájáról híres, amely kiváló, a magyar konyha számára nélkülözhetetlen fűszernövénnyé teszi, rendszeres fogyasztása jótékonyan befolyásolja úgy az egészséges, mint a betegség miatt legyengült szervezetet.

A fokhagyma (Allium sativum) nemcsak hasznos, de igen könnyen termeszthető növény, amely nem igényel különösebb törődést, mégis kifejezetten bő termést ad. Ezt az évelő, hagymás növényt már több ezer éve ismeri és alkalmazza az emberiség, az ókori népek például úgy tartották, hogy ha egy gerezd fokhagymát amulettként használnak, az majd távol tartja tőlük a betegségeket.

Leginkább az ókori egyiptomiak szerették ezt a gyógynövényt, amelyet mindennapi étrendjükbe is beiktattak, ráadásul még a halott fáraók sírkamráiba is vittek belőle, hogy a fokhagyma a túlvilágon is távol tartsa a rossz szellemeket az egykori uralkodótól. Ezt a növényt a történelem során nemcsak belsőleg alkalmazták, az első világháború idején például a fokhagyma levét a sebek tisztítására használták, hogy megelőzzék azok elfertőződését.

A fokhagymát nemcsak az emberek jóléte érdekében használják, vidéken például még napjainkban is szokás, hogy megpucolnak egy-két gerezd fokhagymát és a ház azon pontjára helyezik, ahol beférkőznek a hangyák, a gyógynövény hatására ugyanis állítólag elmenekülnek. A fokhagyma különleges, erőteljes illatát egyébként a benne lévő kéntartalmú vegyületek okozzák, de ezen kívül tartalmaz még rengeteg vitamint és ásványi sót is.

A fokhagyma termesztése és tárolása

A fokhagyma termesztése és tárolása

A fokhagymát Magyarországon úgy szaporítják, hogy a gerezdeket ősszel, általában októberben a földbe duggatják. Öntözést nem igényel, akár a száraz talaj is megfelelő a számára, fényigénye pedig szintén nagyon alacsony, éppen ezért bátran ültethetjük gyümölcsfák vagy méretesebb növények közé is. A téli fagyokat és a nyári kánikulát egyaránt jól bírja. Nincsenek kártevői sem, így a vegyi anyagok segítségével való védelem is teljesen felesleges.

A fokhagyma szedése leginkább augusztusban tanácsos, amikor a szárai megszáradnak és a levelei sárgás színűek lesznek. Miután kihúzogattuk őket, tegyük ki a napra száradni, tisztogassuk meg, majd kössük őket füzérbe és tároljuk száraz helyen.

A fokhagyma felhasználása

A fokhagyma felhasználása

Ha valaki szeretne profitálni az egészségre való jótékony hatásából, akkor legjobb, ha nyersen fogyasztja a fokhagymát, az ételekbe belefőzött fűszernövény ugyanis hő hatására elveszíti gyógyító tulajdonságait. A fokhagymából készíthető tea is, illetve hozzáadhatjuk más teákhoz is, ha a megfázás tüneteit szeretnék hatékonyan megszüntetni. Dobjunk bele egy-két gerezd megpucolt fokhagymát a felforralt vízbe és hagyjuk állni minimum tíz percig. Ha fokozni szeretnénk a hatást, akkor édesítőszerként használjunk mézet, amely szintén a megfázás egyik ősi ellensége.

Vannak, akik kellemetlennek találják e gyógynövény illatát, ezért még szükség esetén sem hajlandóak alkalmazni. A jó hír viszont az, hogy ez esetben sem kell lemondanunk a fokhagymáról, egy-egy kávészem elrágása vagy egy pohár tej elfogyasztása egy alapos fogmosást követően ugyanis nagymértékben csökkenti a belőlünk áradó szag intenzitását. Ha azonban valaki így sem bírja elviselni, akkor vásárolhat fokhagymát táplálékkiegészítő formájában, kapszulákban, de készíthet belőle alkoholos tinktúrát is.

A fokhagyma gyógyhatásai

A fokhagyma gyógyhatásai

Manapság már az orvostudomány is belátja, hogy a fokhagyma kiváló hatással van az emberi szervezetre. E gyógynövény gyakori fogyasztása például fokozza az epe, a máj és az emésztőrendszer működését, fertőtleníti a bélrendszert, megakadályozza az érelmeszesedést, valamint hatékonynak bizonyul a magas vérnyomás csökkentésében is. Nem véletlenül nevezik természetes antibiotikumnak, hiszen kitűnő antibakteriális és gombaölő hatásai is közismertek.

Antibakteriális hatását már Arisztotelész és Hippokratész is feljegyezte, meggátolja a torokfájásért felelős Streptococcus baktériumok szaporodását, kitűnő megoldás légúti betegségek estén, valamint tisztítja az ereket, így több szinten is védi és erősíti az immunrendszert. Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően óriási segítséget nyújt a rákos megbetegedések kialakulása ellen. A hígított fokhagymakivonat a TBC-bacilusokat is képes megölni.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!