Csalán – nagy csalán (Urtica dioica)

Csalán - nagy csalán (Urtica dioica)

Csalán, pontosabban nagy csalán néven ismert az a gyógynövény, mely szinte mindenütt megterem. Rendkívül igénytelen növényről van szó, melyről sokféleképpen vélekednek. Széles körben ismerik és használják évezredek óta. A csalánfélék (Uritcaceae) családjának tagja.

A csalán tulajdonságai

A csalán egyik legriasztóbb tulajdonsága, hogy szárán és levelein fullánkszőrökkel van borítva, melyek csípés érzetét keltik. Aki megfogja a csalánt, kezén csípés nyomait tapasztalja, melyek piros duzzanattal egy darabig meg is maradnak. Viszketés jellemző ilyenkor, éppen ezért sokan ódzkodnak csalán szedésétől. Levelei átellenesek és tojásdad alakúak, csúcsuk hegyes. Településeken, erdőkben és nitrogénben gazdag mezőkön sűrűn előfordul. Gyakran irtják, mivel gyorsan szaporodó évelő növényről van szó. Szinte minden talajt kedvel, így Európa szerte közismert gyógy- és haszonnövény.

A csalán felhasználása

Gyógyászati célokra a nagy csalán leveleit használják fel. Zsenge leveles szárait begyűjtik, embereknek és állatoknak egyaránt adagolják. Előfordul, hogy haszonállatoknak vitaminpótlásra rendszeresen felvágnak pár kilónyit belőle. Ipari nyersanyagként jelentős; A-, K- és C-vitaminban gazdag, klorofill előállítására szolgál. Színező képessége előnyös a vegyiparban, de szagtalanító és fertőtlenítő készítmények alkotóelemeként szintén ismert. A gyógyszeripar mellett a kozmetika, sőt a textilipar is – csalánszöveteket készítésére – alkalmazza sokoldalúságát kihasználva.

A csalán gyógyhatása

A csalán gyógyhatásáról régóta tudnak a szakemberek, de a hobbikertészek is rendelkeznek némi információval az ember és állat számára hasznos tulajdonságairól. A bőr-, az izom- és az ízületek érzékenysége esetén javasolják reuma, köszvény ellen. A vérzés csillapítására évszázadok óta használják, sőt az indián asszonyok bizonygatták, hogy a csalán jót tesz a magzatnak és megkönnyíti a szülést. A cukorbetegség megelőzésében és kezelésében jelentős szerepe van, kiváló vértisztító tea. Főzetét felhasználják a haj és a hajhagymák erősítésére, fényesítésére. A légutakat tisztítja; megfázás esetén javasolt kúraszerű fogyasztása. Nem ritka, hogy fogyókúráknál, diétás étrendeknél alkalmazzák, de szénanáthát is gyógyítanak vele. Asztmások számára kifejezetten előnyös, ha megbarátkoznak a csalánteával! Napi szinten 3-5 csészével ajánlható.

Csalántea

1,5-2 dl-es csészébe egy maréknyi friss vagy szárított csalánlevelet teszünk, majd leforrázzuk. 15-20 percig állni hagyjuk, lassan kortyolgatva fogyasztjuk. Akár 1,5 liter is megiható belőle naponta, így kiváló méregtelenítő! Jó tesz a vesének, ahogy a szervezetnek is általában.

A csalán szedésével kapcsolatos tudnivalók

A csalán szedésével kapcsolatos tudnivalók

A csalán sok kertben nem kívánatos növény, ezért módszeresen irtják. A környezettudatos kertészek számára azonban természetes, hogy zöldövezetükben fenntartanak egy helyet, ahol meghagynak egy részt a csalán természetes szaporodására. A friss, zsenge hajtásokat érdemes begyűjteni kora nyáron, mert augusztusban már elvénülnek a meglévő példányok. Aki tart a csípésektől, húzzon kesztyűt, ezzel megvédheti kezét a kellemetlen irritációtól.

A csalán tárolása

Mivel ipari nyersanyagnak számító fontos növény, nagy táblákban is megtalálható a csalán a földeken. Fontos a külső, vegyi szennyeződésektől óvása, mivel csak így érvényesülhet gyógyhatása. Begyűjtését a kora nyári hónapban lehet kezdeni, és tárolásánál figyelni kell a tiszta környezetre. Az alaposan kiszárított levelek és gyökerek jól zárható tároló edényekbe helyezhetők és tetszés szerint bármikor elővehetők, amikor szükség van rá. A herbária szaküzletekben filteres teaként megvásárolható, ha esetleg valaki nem szeretne bajlódni a gyűjtéssel és tárolással.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!