Aloe Vera – a fiatalság forrása

aloe-vera-277949_640

A féltrópusi aloe vera az aloé növénynemzetség egyik alfaja, amely a liliomfélék családjába tartozik. Ezt a sárga virágú növényt, amely lándzsaalakú levelekkel rendelkezik már több ezer éve használják az alternatív gyógyászatban és egyre nagyobb szerephez jut a kozmetikai iparban is, mivel jótékony hatásai érzékelhetőek, akár belsőleg, akár külsőleg alkalmazzák. Az aloe vera gyógyhatásai kapcsán időszámításunk előtt a 15. században készültek az első írásos feljegyzések, de az ókori egyiptomiak gyakran használták, egyebek között bőrápolás céljából is.

Az aloe vera szedése

E növény szedése kapcsán az első és legfontosabb tudnivaló az, hogy csupán 4-5 év után szabad szedni és felhasználni a növény leveleit, az ennél fiatalabb aloe vera ugyanis még számos mérgező anyagot is tartalmazhat. Élettartama nagyjából 12 évre tehető, szedése azonban az ötödik-hatodik évben javallott leginkább, amikor levelei körülbelül 8-10 centiméter szélesek, 60 centiméter hosszúak és amikorra a benne lévő jótékony hatóanyagok teljesen beérnek.

Az aloe vera levelei egy évben akár háromszor is leszedhetőek, azt azonban érdemes észben tartani, hogy nem szabad egyszerre az összes levelet leszedni, sőt, a nagyobb részt érdemes érintetlenül hagyni, legjobb, ha csak közvetlenül a törzs mellett lévő legerősebb leveleket vágjuk le, így a növény akadálymentesen fejlődhet tovább.

aloe vera növény

Az aloe vera tárolása

Aloe verát akár otthon is lehet termeszteni, ez a növény ugyanis csak minimális gondozást igényel, félárnyékos helyen is kitűnően fejlődnek, valamint havi egy-két locsolással is beérik.

A leszedett levelekből nyerhető ki a méltán híres és népszerű aloe vera gél, ám a feldolgozás előtt fontos, hogy hűvös helyen tároljuk, ellenkező esetben ugyanis bomlásnak indulnak a benne lévő anyagok.

aloe vera

Az aloe vera felhasználása

Az aloe verát sokféleképpen lehet felhasználni, többek között gél, aloe vera lé, olaj, kapszulák, kozmetikumok, szájvíz és fogkrém is készíthető belőle. Az ebből a növényből származó produktumot külsőleg elsősorban a bőr szépítésére lehet használni, valamint kitűnő gyógyító hatása tapasztalható égési sebek és rovarcsípések esetén is. Az aloe vera a benne lévő esszenciális mikrotápanyagoknak köszönhetően képes nagymértékben hozzájárulni a bőr megújulásához.

A növény felhasználása óriási múltra tekint vissza, a már említett sumérok és egyiptomiak után ugyanis később a hadseregekben is alkalmazták az orvosok a sebek gyógyítására, de a kínai és az indiai ayurvédikus gyógyászatban is számos dokumentum igazolja kulcsfontosságú szerepét.

Manapság számos kozmetikai cég marketing szövegében olvashatunk az aloe vera, fiatalító és ránctalanító hatásairól, azonban azt érdemes megjegyezni, számos olyan kozmetikai termék létezik, amely a valóságban csak elenyésző, sőt, esetenként semmilyen mennyiségben nem tartalmaz igazi aloe vera kivonatot.

aloe vera házilag

Az aloe vera gyógyhatása

A növény valódi fiatalító hatása abban rejlik, hogy segíti a sejtek gyors és hatékony regenerálódását, valamint a benne lévő antioxidánsoknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak, aminosavaknak és értékes enzimeknek köszönhetően belső alkalmazásuk erősíti az immunrendszert.

Erős baktérium-, vírus- és gombaölő hatásáról is közismert, elősegíti a méregtelenítést, de fájdalomcsillapító és idegnyugtató hatásairól is híres. Az aloe verából nyert készítmények nagy segítséget nyújthatnak a cukorbetegek, az allergiások, a gyakori ízületi fájdalommal, májproblémával vagy valamilyen szembetegséggel küszködők, illetve az immungyengeségben, vastagbélgyulladásban vagy gyomorfekélyben szenvedők számára. Az aloe vera kivonatok belső alkalmazása tehát erősíti az immunrendszert és ennél fogva hozzájárul az általános jó közérzet kialakulásához.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!