A Kankalin a makacs köhögés kiváló ellenszere

Tavaszi kankalin (Primula veris)Tavaszi kankalin

(Primula veris)

A kankalin a Kankalinfélék (Primulaceae) népes családjának tagja, kulcsvirágnak, tavaszfűnek és tavaszka csókalábnak is nevezik. Alacsony növésű gyógynövény, melynek gyökerét, levelét és virágát is felhasználják a gyógyászatban. Több fajtája cserjeként a kertek dísze, nálunk leginkább a tavaszi kankalin ismert. Tavasszal az elsők között nyílik, innen kapta latin megnevezését.

A kankalin tulajdonságai

A kankalin, évelő növény, vastag gyökérzettel. A levelek tőrózsát képeznek, tojásdad alakúak, csúcsuk tompa, felületükön pedig hólyagosak. Nyelük szárnyas. Virágzáskor a levelek kb. 6 cm hosszúak, később megnyúlnak. A virágok ernyőalakúak, levél nélküli kocsányon elhelyezkedve. A virágcsészék világos sárgás-zöld színűek, kissé felfúvódottak. A toktermés a csésze belsejében képződik. A tavaszi hónapokban virágzik. Általában a füves helyeket kedvelik, de megtalálható a dombvidékeken, sőt a hegyes részeken is. Magas triterpén szaponin tartalma miatt gyógyszerek fontos alkotóeleme.

A kankalin felhasználása

A kankalinnak a gyökere, a levele és a virága is felhasználásra kerül. Nemcsak gyógyszer-, de újabban az élelmiszeripar is felfedezte magának, hogy a különleges gyógynövény zsenge levelei salátának is alkalmasak. A gyökeres gyöktörzset általában megfőzik, és hörghurut kezelésére használják. Virágait szárítva alkalmazzák teának. Levelei jelentős (1%-os) C-vitamin tartalommal rendelkeznek. A kankalin egyes válfajai cserépben jól mutatnak a lakásban, a tavaszt idézve már januárban virágzanak.

A kankalin gyógyhatása

A kankalin az erős köhögés kitűnő ellenszere; asztmarohamoknál bátran lehet alkalmazni. Ha makacs köhögésről van szó, elsőként jön szóba, mivel jól feloldja a váladékot. Nagyon sok köhögéscsillapító teakeverék alkotóeleme. A népi gyógyászat idegesség esetén is javasolja, ahogy fejfájás és szívgyengeségnél is használ. Csökkenti a reumás, ízületi panaszokat, javítja a közérzetet. Nemcsak felnőttek, de gyerekek is fogyaszthatják, mértékkel. A gyógyszertárakban tea és szirupok formájában beszerezhető orvosság.

A kankalin szedése

A kankalin szedése

A kankalin elsősorban füves helyeken fordul elő, erdők szélén, tisztásokon, ahol zavartalanul szaporodhat. Sok fajtája létezik, ezért ajánlatos utánanézni, mely fajokra mi jellemző. A tavaszi kankalin Magyarországon sűrűn előfordul, de begyűjtésénél figyeljük, ne utak mentén szedjük tele a kosarunkat a szép látványt nyújtó gyógynövénnyel. A gyökeres gyöktörzset, valamint a virágokat csészével együtt gyűjtsük. A gyökereket virágzáskor ássuk ki, ekkor alkalmas felhasználásra. Mossuk meg alaposan, hogy főzésnél csak a hatóanyagok szabaduljanak fel.

A kankalin tárolása

Fontos, hogy a kankalin gyökére tisztán kerüljön feldolgozásra. A szárítás során figyelni kell a hőmérsékletre; 40-45°C-os hőre van szüksége az egyenletes száradáshoz. Még gondos előkészületek után is elő szokott fordulni, hogy a gyűjtött virágok elszíneződnek, ami a nyirkosságnak tudható be egyes esetekben. A szárított kankalin 1-2 évig is eláll megfelelően tárolva. Számtalan teakeverékben felfedezhető, ami jelzi, hogy a gyógyászat kifejezetten javasolja egyes légúti panaszok kezelésére.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!