Amit az inzulinrezisztenciáról tudni kell

Az inzulinrezisztenciáról legtöbbször az elhízással kapcsolatban lehet hallani, ám ennél sokkal szerteágazóbb problémáról van szó esetében. Modern társadalmunk egyik betegsége tulajdonképpen a cukoranyagcserével függ össze, és komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában. Mint oly sok más esetben, így a cukorbetegség kapcsán is előnyünkre válhat az életmódváltás, és akár teljes gyógyulás is elérhető ilyen módon.

Az inzulinrezisztencia esetén a sejtek nem ismerik fel a hasnyálmirigy által termelt inzulint. Ez segítené normál esetben elő, hogy a sejtek fel tudják használni a cukrot, vagyis az inzulin nem éri el ezt a kívánt hatását. Mivel a sejtek nem tudják felvenni a vérből a cukrot, így az ott marad és felhalmozódik.

Magától értetődik, hogy a sejteknek így más forrásból kell energiához jutni, de egyúttal a vérben levő cukor mennyisége is gondot okoz egészségügyi szempontból.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegség gyakran teljesen tünetmentes, de sokszor jár együtt elhízással, száraz bőrrel, fáradékonysággal és a fertőzések is gyakrabban fordulnak elő az érintetteknél. Nagyon fontos az időben történő felismerés, így ugyanis minél korábban megkezdődhet az életmódváltás vagy a szükséges kezelés.

A kimutatásra az úgynevezett IR vizsgálat alkalmas, mely során 75 gramm glükózt tartalmazó oldatot kell meginni, majd laborvizsgálat derít fényt arra, hogy a cukor hogyan jelenik meg a vérben. Ennek érdekében a cukor elfogyasztását megelőzően, majd azt követően is sor kerül vérvételre.

Annak érdekében, hogy az inzulin ellássa megfelelő feladatát, kiemelt jelentőséggel bír a testmozgás. A WHO heti 200 percet ajánl heti kétszer fél órás erősítő edzéssel kombinálva. Mindannyian más időbeosztással élünk, de naponta érdemes időt szánni arra, hogy átmozgassuk magunkat.

Ez különösen azok számára lényeges, akik a nap nagy részében ülő munkát végeznek. Nők esetében sajnos mindenképpen szót érdemel a meddőség, mely szintén együtt járhat az inzulinrezisztenciával. Szintén kapcsolat mutatható ki az IR és a PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma között.

Érdemes tehát odafigyelni az egészséges életmódra, melynek mind a mozgás, mind az étkezés átalakítása szerves részét képezi. A finomított szénhidrátokat és a hozzáadott cukrot mindenképpen kerülni kell, és fontos, hogy a rostban gazdag táplálkozásra törekedjünk.

You May Also Like

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!